Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Актуални тенденции в професионалната роботика за логистика на Automatica 2016

21.06.2016   |   Предстоящо
 
Актуалните тенденции и приложения на професионалната роботика за логистика и мобилни платформи ще бъдат сред акцентите на изложението Automatica от 21 до 24 юни т. г. в Мюнхен.
 
Организаторите от Messe Muenchen представят някои от решенията на фирмите изложители в този сектор.
 
Мобилните транспортни системи са най-подходящи за производствената логистика. Там, където не трябва да се транспортира твърде голям товар, малкият транспортьор Adept пасва идеално. Той премества стелажи, транспортира полуготови изделия между отделните производствени звена и занася готовата стока в склада. Чрез автономна навигация намира сам своя коловоз и благодарение на вертикални сензори възприема хора и други обекти като пречка, която да заобиколи. Автоматизирането на процеса елиминира възможността от човешка грешка, оптимизира и ускорява протичането на работата, процесите стават стабилни и надеждни. По този начин се намаляват и разходите.
 
Също при употреба на тежки или неудобни строителни елементи роботите са верни помощници. Пример за това е роботът на Neobotix. Той се въвежда в пробна експлоатация първо в Audi изготвя нарастващ брой различни строителни елементи, намалява брака в производството и оптимизира значително разходите.
 
Мобилните транспортни системи могат всичко. От това извличат полза все повече предприятия от сектора на услугите. Ярък пример за това е как CarryPick на Swisslog извършва складовото управление. При тази система мобилни роботи транспортират цели стелажи към работните станции за отделянето на продукти.
 
Същевременно други продукти могат да бъдат складирани. Където по-рано работници са преминавали километрични разстояния, сега роботът повишава продуктивността и прави възможно за предприятията устойчивото развитие. Тази концепция функционира успешно при DB Schenker в Швеция, както и при BLG Logistics, където спечели немската награда за логистика през 2015. На изложението Automatica Swisslog и Kuka ще представят Shuttle системата CyclonCarrier, както и други иновации в областта на роботиката.
Роботите извършват отлична работа и в хипермаркетите. Пример за това е Stockbot на PAL Robotics. 
 
Благодарение на RFID технологията роботът извършва инвентаризация, отбелязва при преминаване през коридора продуктите, изготвя списък за тях и тяхната подредба. Така не се стига до ситуации на липса или залежаване на продукция, които ситуации са причина за 70% от пропуснатите продажби.
 
Бързото развитие на мобилните транспортни работи, показва големия потенциал, който се крие в тази технология. Ключът за успеха е по-нататъшното развитие на тяхната навигационната техника. Модерни сензори позволяват повече автономия и разкриват нови области на приложение. Точно това е важната предпоставка за прилагането на роботиката в човешката дейност. При това нараства значението на web- и cloud-базираните системи. Институтът Фраунхофер за производствена техника и автоматизация (IPA) има собствен софтуер за гъвкава автономна навигация. Чрез нея мобилните системи изпращат локални сензорни данни към сървъра в облака. Той преценява данните, локализира обекта и извършва ефективно планиране на маршрута за движение на машината. По тези начин се пестят време и средства.
     
Източник: Messe Muenchen; снимка: Swisslog

Ключови думи: Messe Muenchen   Мюнхенски панаир   Adept   Neobotix   Swisslog   Kuka   PAL Robotics   професионална роботика   логистика  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Предстоящо

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...