Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

automatica 2023 представя възможности за устойчиво производство чрез интелигентна автоматизация

Устойчивостта и "зелените" технологии ще бъдат сред акцентите в тазгодишното издание на водещото европейско изложение за интелигентна автоматизация и роботика automatica.

 

Международното събитие, организирано от Мюнхенски панаир, ще се проведе от 27 до 30 юни т. г. и ще демонстрира новите пазарни възможности и бизнес модели, които възникват в сферата на автоматиката и роботизацията вследствие на въвеждането на мерки за декарбонизация в глобалната индустрия.

 

"Интелигентните решения за автоматизация значително допринасят за постигането на световните цели във връзка с климатичните промени чрез повишаване на енергийната ефективност на производствата и оптимизиране на ресурсното потребление. Съвременните технологии за манипулиране и асемблиране позволяват нови подходи в рециклирането и кръговата икономика. Така се произвеждат по-устойчиви продукти по по-икономичен начин", поясняват организаторите.

 

"Зелените" акценти на automatica 2023

 

Предстоящото издание на изложението ще постави фокус върху екоиновациите и органичната им връзка със сегмента на автоматизацията и роботиката. Изложители от цял свят ще представят най-актуалните си решения в областта на производството на чиста енергия и устойчивата мобилност.

 

"Зелените" технологии, като фотоволтаиката, вятърната енергетика, горивните клетки и електрическите превозни средства неслучайно днес се считат за едни от най-сериозните "двигатели" на автоматизацията в индустрията. Социалната трансформация по посока устойчивост и климатична неутралност създава нови бизнес ниши, а роботиката и автоматиката са ключови инструменти в осъществяването на тази трансформация", допълват от Messe Muenchen.

 

В резултат на тази тенденция постоянно нараства броят на поръчките и внедряванията на високотехнологични системи за автоматизация и индустриални роботи в редица сектори. Такъв е случаят например в сферата на производството на батерии и горивни клетки, където степента на роботизация непрекъснато се повишава, отчитат експертите.

 

Според тях това е ключова възможност за Европа да развие този нов пазар и постепенно да започне да настига Азия, където до този момент основно са локализирани доставчиците на оборудване в сегмента и гигафабриките за системи за съхранение на енергия.

 

 

За роботите и батериите

 

"Наред с огромния ентусиазъм във връзка с новите приложения на роботиката в батерийната индустрия възникват и някои логични въпроси – стандартните промишлени роботи подходящи ли са за производството на литиевойонни батерии и горивни клетки? И кои специфики на 4- и 6-осните системи ги правят рентабилно решение за такива приложения?

 

Високата скорост и прецизност със сигурност са сред критичните изисквания към роботите в този сектор, но е необходимо те да бъдат и в специално изпълнение за работа в корозивни или хиперсухи среди. На automatica 2023 изложителите ще демонстрират новостите при специализираните технологии за батерийното производство", допълват организаторите.

 

Автоматизация в рециклирането

 

Рециклирането на батерии и електроника е друг обещаващ пазар за интелигентната автоматизация и роботиката, убедени са от Мюнхенски панаир.

 

  • Сред дейностите с най-голям потенциал за приложение на високи технологии са разглобяването и сепарирането на електронни отпадъци по безопасен за човека начин и превръщането им в ценен ресурс за кръговата икономика.
  • С масовото популяризиране на електромобилността в глобален план рециклирането на системите за съхранение на енергия в електрическите и хибридните превозни средства също се превръща във водещо "поле за изява" на роботите и средствата за автоматизация.

"Краят на жизнения цикъл на батериите е нещо, за което все повече трябва да се замисляме с непрекъснатото увеличаване на броя на електромобилите по пътищата. Необходимото високо ниво на автоматизация при демонтажа крие големи възможности за формиране на нови бизнес сегменти и ноу-хау в роботиката", споделя д-р Йоахим Дьонер, председател на борда на дивизията за производство на батерии към Асоциацията на германската машиностроителна индустрия (VDMA).

 

 

Задължителните аспекти на устойчивостта

 

Тенденциите в климатично-неутралното производство и новите приложения на роботиката и автоматизацията в този контекст ще бъдат обект на широка дискусия по време на automatica 2023 през юни.

 

"Новата директива на ЕС за отчетност в корпоративната устойчивост (Corporate Sustainability Reporting Directive CSRD), която ще се прилага от 2024 г., още повече засилва фокуса към устойчивата автоматизация. Тя задължава голяма част от предприятията – над определения праг по мащаб, да оценяват и докладва устойчивостта на производствата си", уточняват от Mess Muenchen.

 

Автоматизацията и роботиката са ключови за намаляване на въглеродния отпечатък на модерните фабрики с възможностите си за повишаване на гъвкавостта и енергийната ефективност и удължаване на жизнения цикъл.

 

"Тромавите фиксирани производствени линии е време да отстъпят място на по-гъвкави модулни решения. В модерните цехове за асемблиране системите с модулен дизайн позволяват динамично реорганизиране и препрограмиране "в движение" на оборудването, за да се отразят необходимите промени в продуктовата програма. Това пести време, енергия и ресурси", обобщава Франк Конрад, председател на подразделението за роботика и автоматизация на VDMA.

     
Източник: Messe Muenchen; снимки: Dreamstime

Ключови думи: automatica   Messe Muenchen   Мюнхенски панаир   роботика   автоматизация   батерии   горивни клетки   устойчивост  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Предстоящо

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...