Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Siemens направление Сградни технологии: Интелигентните сгради са ключови за спестяването на енергия

12.06.2014   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Сградите консумират приблизително 40% от произведената в световен мащаб енергия и генерират 21% от CO2 емисиите. При постоянно повишаващите се цени на природните ресурси въпросът за енергийната ефективност и устойчивост е все по-актуален. Известно е, че в близко бъдеще се очаква неимоверно покачване на потреблението на енергия, заедно с увеличаване на населението на планетата. Според проучвания на International Energy Agency световното население ще достигне 9 млрд. души до 2050 г. (за сравнение, през 2010 г. то е било 7 млрд. души), а потреблението на електричество ще нарасне почти двойно. Това означава, че търсенето на първична енергия ще се повиши с близо 40%.

Във връзка с това е необходимо възможно най-скоро да се предприемат конкретни действия не само по отношение развитието на алтернативните енергийни източници, но и за пестенетото на енергия. Факт е, че сградите имат огромен потенциал за енергоспестяване, който до голяма степен остава неоползотворен.

В близко бъдеще собствениците на сгради, както и техните ползватели ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства: необходимост от увеличаване на енергийната ефективност, нулево генериране на CO2 емисии и в същото време, поддържане на комфорта и безопасността. Тези различни теми имат една обща цел. Новите сгради трябва да бъдат проектирани и изградени по такъв начин, че да могат да работят енергийно-ефективно през целия си жизнен цикъл – от проектирането им до тяхното разрушаване. Това е от решаващо значение, тъй като около 80% от разходите за една сграда се реализират след завършването й, т.е. по време на нейното функциониране. Около 40% от тези разходи са за енергия.

В съществуващите сгради също могат да се постигнат огромни икономии на енергия чрез модернизация и въвеждане на сградни системи и технологии. Много важен въпрос за всички собственици и инвеститори е колко бързо ще получат възвръщаемост на инвестирания в енергоспестяване капитал, както и дали в страната действат законови норми и ограничения за CO2 емисиите, които трябва да се спазват.

Към момента  енергийната ефективност се свързва само с поставянето на изолация и подмяната на дограма, което далеч не е недостатъчно. Други ефективни мерки за пестене на енергия  могат да бъдат: въвеждане на енегроспестяваща сградна автоматизация; ограничаване на отоплението/ охлаждането до определени комфортни нива; обновяването на механичната вентилация с енерговъзстановяващи блокове; замяна на старите неефективни котли; намаляване на топлинните загуби при преноса на енергия и др.

Инсталирането на продукти и системи за сградна автоматизация осигурява ефективно управление на ОВК (отопление, вентилация, климатизация) инсталациите, осветлението и щорите в зависимост от заетостта на помещенията и външните атмосферни условия. Централната мениджмънт станция за управление и мониторинг, наричана още BMS (Building Management System), позволява наблюдение и анализ на всички процеси и стойности за потребление на енергия в реално време и осигурява възможност за извършване на оптимизации.

Прецизното настройване на системата предлага незабавно редуциране на 15% до 30% от енергията в зависимост от типа на сградата и нейното местоположение. Периодът на изплащане на подобна инвестиция е от 3 до 6 години, като за по-големи сгради може да бъде и по-кратък. Един пример в това отношение: в търговски или производствени сгради в горещ слънчев ден е по-ефективно щорите да са пуснати или наклонени, а осветлението в стаите да е включено. Тъй като помещението не се нагрява прекомерно от слънцето, климатичната система не се натоварва много – по този начин се спестява енергия.

Взаимодействието между различните технически системи в сградата може да бъде автоматизирано чрез интеграцията им в единна софтуерна платформа. По този начин осветлението, щорите, отоплението и охлаждането могат да бъдат управлявани автоматично по начин, който постига максимална енергийна ефективност и удобство за потребителя. Ето защо цялостният подход към сградната автоматизация е изключително важен. Днес техническите системи в сградата могат да бъдат управлявани от централизирана мениджмънт станция. В допълнение към тях могат да се интегрират и системи за сигурност и безопасност като пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника.

Инвестициите в енергийна ефективност се възвръщат бързо чрез намаляването на разходите за енергия. Устойчивите и енергийно-ефективни сгради имат също и по-висока себестойност, което налага по-високи цени при продажба или наемане и по-ниски експлоатационни разходи. Освен това мениджмънт станциите оказват сериозно предимство по отношение на поддръжката. Отдалеченият мониторинг намалява разходите за нея, както и предупреждава операторите, когато някоя система (например, климатичната инсталация) е в неизправност. И не на последно място, енергийно-оптимизираната сграда показва на потребители и клиенти, че собственикът на сградата подхожда серизоно към изразходването на енергия. Този "зелен имидж" става все по-важен.

Системите за сградна автоматизация позволяват централизиран мониторинг и оптимизирано управление на най-енергоемките дейности. Те са изключително подходящи за летища, търговски сгради, офис сгради и комплекси като например, университетски или корпоративни кампуси. Когато различните технически системи в сградата работят безпроблемно, заедно е възможно да се спести огромна част от потребяваната енергия.

Интелигентните сгради предлагат оптимизиран разход на енергия, потреблението на която непрекъснато се следи от мениджмънт станция. Такъв тип сграда може да генерира и съхранява своя собствена енергия или да приема енергия отвън, когато стойността й е най-изгодна. Благодарение на интелигентното потребление такива сгради се превръщат в активна част от интелигентните енергийни мрежи.

     
Източник: Сименс, Сградни технологии; снимка: dreamstime.com

Ключови думи: Siemens   интелигентни сгради   спестяване на енергия   енергийна ефективност   BMS   сградна автоматизация  

Област: Експертно  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...