Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB, Bosch, Cisco и LG разработват нов стандарт за интелигентни домове

07.11.2013   |   Технологии
 

ABB, Bosch, Cisco и LG планират създаването на консорциум за разработката на софтуерна платформа за интелигентни домове (Smart home). Компаниите вече са подписали меморандум за разбирателство, a планът чака одобрение от антимонополните органи.

Съгласно споразумението фирмите ще разработят архитектура с отворен код за обмен на данни, която ще представлява още една стъпка в развитието на Internet of Things за домовете. Софтуерната платформа ще даде възможност на различни устройства и услуги да си взаимодействат и да обменят информация помежду си. Дистрибуцията на приложен софтуер също ще бъде възможна. Това ще позволи на уреди и устройства, произведени от различни фирми, да бъдат част от услуги за домашна автоматизация, сигурност, здравеопазване и развлечение.

Това е първата обща платформа от такъв тип, което изправя различните уреди и устройства (ключове за осветление, моторизирани ролетни щори, перални машини, мултимедийно оборудване, смартфони и таблети) пред предизвикателството да комуникират помежду си или да обменят информация чрез интернет по стандартизиран начин.

Благодарение на вградените сензори и софтуер платформата ще може да открива отворени прозорци на горния етаж например и да комбинира тази информация с прогнозата за времето по интернет, за да затвори прозорците и да спусне щорите преди да се разрази буря. По време на ваканциите системата може да включва осветлението на случаен принцип, за да заблуди крадците. Ако сензор за движение бъде активиран, системата ще сигнализира службата за сигурност и ще започне да изпраща видеострийм към смартфона на собственика.

След като стандартите бъдат разработени, съвместимите уреди ще могат да комуникират помежду си посредством радиомрежи (WiFi, ZigBee) и кабелни връзки (KNX). Централен блок за управление в сградата ще бъде в състояние да управлява всички индивидуални уреди, а също и да създаде защитена интернет връзка. Всяко контролно устройство може да изпълнява тези функции независимо от производителя при условие, че работи със софтуер, отговарящ на съответните стандарти.

Независимите разработчици на софтуер могат да програмират нови приложения, които позволяват управляващият блок, отоплението, климатизацията, както и електрическите уреди в цялата сграда, да бъдат управлявани по интернет. Сложната архитектура за сигурност на софтуерната платформа гарантира, че само упълномощени лица могат да имат достъп до всичките й функции.

     
Източник: Bosch

Ключови думи: Bosch   ABB   Cisco   LG   Smart home   интелигентни домове   ZigBee   KNX   Internet of Things  

Област: Технологии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...