Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Приоритет за нас са инженерингът и реализацията на проекти в България и Европа

16.07.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В ексклузивно интервю за сп. Инженеринг ревю и специализирания портал за автоматизация Automation-Bulgaria.com г-н Христо Урумов, управител на Сторакт БГ сподели какви са приоритетите в дейността на компанията към момента, референтните й обекти у нас и в чужбина и най-предпочитаните решения за автоматизация на складовото пространство.

Уважаеми г-н Урумов, бихте ли представили накратко фирма Сторакт БГ?
Сторакт БГ e част от Storact Group, група от фирми, занимаваща се с дистрибуция на стелажни системи и складово оборудване, която заема водещо място на Балканския полуостров.Фирми от групата оперират в Гърция, България, Румъния, Македония, Сърбия и Черна Гора. Сторакт БГ е създадена през 1998 г. с основен предмет на дейност проектиране, доставка и монтаж на складови системи.
Другата ни фирма Сторакт ЛОГ е инженерингова компания, специализира в проектиране, инсталиране и поддръжка на автоматизирани складови системи и софтуер за управление на складове. Като част от Сторакт Груп, компанията предлага своите продукти на територията на Балканския полуостров, като покрива пазарите на България, Румъния, Гърция, Сърбия и Македония. Имаме претенциите да сме най-компетентната и добре развита фирма за складови решения в региона.

Какви инженерингови дейности включва портфолиото ви?
Инженеринговият ни отдел се състои от седем специалисти, които разработват и внедряват върхови софтуерни продукти за проектиране на складове. Това е специфична дейност, която изисква познания и опит. Необходимо е създаване на оптимален и приложим проект за складово оборудване, отговарящ на нуждите на клиента, капацитета и техническите характеристики на помещението и адекватен избор на стелажна система. За целта предлагаме собствен софтуер за складови решения, който е гъвкав и с възможности за лесна адаптация и интеграция с други системи.

Посочете някои от най-предпочитаните складови решения?
В България сме инсталирали 21 вертикални автоматични складови системи. Те представляват вертикални каруселни и елеваторни системи, осигуряващи автоматично достъп до търсените продукти. Този тип системи използват оптимално наличната складова площ, като се изграждат вертикално и оползотворяват височината на помещението, редуцират времето за изчакване и елиминират непродуктивното търсене.

Системите се управляват от модерен софтуер, позволяващ интеграция с вече изградена система за управление на склад или архив. Преди няколко дни завършихме внедряването на подобен тип система в склада на фирма Филкаб в гр. Пловдив.
Друго предпочитано складово решение е системата Radio Shuttle, тип палетна совалка, която внедрихме в склада на производствения център на Кока-Кола в гр. Костинброд, в хладилния склад на македонската фирма Пекабеско и много други.


Разкажете ни за някои от референтните обекти на компанията?
В момента изграждаме два механизирани склада с мобилни стелажи в градовете Солун и Лариса в Гърция. Завършваме и голям склад на сръбската фармацевтична компания Chemopharma. В Румъния, съвместно с SSI Schaefer, изграждаме най-големия автоматизиран склад за замразена логистика на Балканите със самоносеща конструкция с височина 42 м.

Участваме и в търг за проект на най-големия дистрибутор на лекарствени средства в Румъния A&D Pharma, който е много сложен по своята същност. Два месеца ни отне само проектирането на склада, в който възложителят изисква инсталирането на хладилни системи, чекинг станции и много сериозен софтуер.

Един от най-големите ни проекти в България е складът на Белла България в Радино с 15 000 палетни места и 7 трансманипулатора. Съвместно с испанската фирма Mecalux, на която сме официален представител за България, изградихме един от най-големите автоматизирани складове в Турция с височина 45 м за 165 000 палетни места и 15 трансманипулатора на фирма Hayat Holding в гр. Измит.

Друг съвместен проект с Mecalux е в българската логистична компания Фреш Лоджик, за която проектирахме и реализирахме най-големия напълно автоматизиран център на Балканския полуостров. Центърът се състои от два автоматизирани склада с двойна дълбочина на стелажите, обслужвани от 7 броя трансманипулатори и съответните конвейерни системи с капацитет от общо 14 826 броя палетни места.

Общо над 1300 компании в България имат складове, оборудвани с наши системи.

Кои са приоритетите в дейността ви към момента?
Приоритет за нас са инженерингът и реализацията на проекти в България и Европа. Клиентите ни основно са чуждестранни инвеститори, които приемат автоматизацията на складовите решения и интегрирането на складов софтуер за неотменна част от изграждането на склада.

За голяма част от българските компании това все още не е от първостепенна важност. Надявам се в бъдеще все повече компании да оценят предимствата на автоматизираните складови системи, които осигуряват по-висок складов капацитет, по-добра организация, ефективност и производителност, и да се възползват от тях.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Сторакт БГ

Ключови думи: Сторакт БГ   складове   автоматизирани складови системи  

Област: Експертно  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...