Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България участва в изграждането на "зелен" квартал във Виена

07.04.2016   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България разработва средства за сградна автоматизация, които ще бъдат внедрени в нов "зелен" квартал във Виена. "Асперн – Градът край езерото", който се намира на мястото на бивше летище в покрайнините на австрийската столица, се използва за тестването на модерни технологии, които биха могли да увеличат енергийната ефективност в градовете.
 
Асперн се управлява от съвместното предприятие с капитал от 40 милиона евро, създадено специално за изграждането му. В него участват община Виена, компаниите за комунални услуги Wien Energie и Wiener Netze, както и Siemens - единственият индустриален партньор в проекта. 
 
Кварталът, чието строителство започва преди две години, в момента е с площ от 240 хектара, включва около 3420 жилища, част от училищен кампус, общежития и научноизследователски център за анализ на нови производствени технологии. До 2028 г. е планирано там да бъдат открити 20000 работни места, да има около 8500 жилища, да функционира търговски колеж, като всички те са на разстояние 25 минути път с метрото от центъра на Виена и на 28 минути пътуване с влак до централната гара на Братислава, Словакия.
 
В рамките на специалния изследователски проект Siemens Corporate Technology и направленията Енергиен мениджмънт и Сградни технологии на компанията работят в Асперн за тестване и интегрирането на технологии, които подпомагат енергийната ефективност и устойчивото градско развитие.
 
Компанията е разработила пакет от 3 части: технологии за управление на енергията в интелигентни сгради, решения за мрежата ниско напрежение - системата за разпределение на енергията от трансформаторите към отделните сгради и жилища, както и решения за управление на големи бази данни, която включва създаването на  градски център за данни. За разлика от почти всеки друг мащабен проект за градско развитие, в Асперн всички тези елементи трябва да могат да обменят данни помежду си независимо от производителя. 
 
Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България е ангажиран с реализиране на проекта в областта на стайното регулиране – Total Room Automation. За целта българските инженери ще разработят нови примерни сценарии, съобразени с изискванията на клиента. Те ще направят и графичната визуализация, като  използват най-иновативния продукт на Siemens  в сферата на сградната автоматизация – платформата Desigo CC, в чията разработка българските инженери също имат значимо участие. 
 
Първата сграда, по която Центърът за иновации на Siemens България работи, е училище в "зеления" квартал. Екипът ще програмира управлението на отоплението, качеството на въздуха в стаите, осветлението и щорите, като то трябва да е съобразено с 28 различни типа стаи. Помещенията в сградата ще бъдат общо 351, разпределени в 41 контролера. Във връзка с тази задача българските специалисти вече разработиха приложения, които са съобразени с графика на учебните часове и паузите, така че да бъде осигурен максимален комфорт по време на учебните занятия.
 
Системата за сградно управление ще координира доставките на енергия от фотоволтаични или слънчево-термални системи до термопомпите на сградата. Тези системи ще използват данни за енергийно прогнозиране, производство и управление на съхранението на енергия.
 
"Aсперн е на път да се превърне в значимо доказателство за ефективността на интелигентните  мрежи – "жива лаборатория", в която сгради, производствени предприятия и мултимодални енергийни системи са интегрирани, както и в потвърждение на факта, че концепцията за умен град наистина работи", обясняват от Siemens.
     
Източник: Siemens

Ключови думи: Siemens   Сименс   сградна автоматизация   стайна автоматизация   Desigo CC   Асперн   градско развитие   устойчиво развитие   интелигентни градове   умни градове  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...