Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Mitsubishi Electric разработи технология за безопасна работа на индустриални роботи

27.05.2015   |   Технологии
 

Mitsubishi Electric усъвършенства новите модели от серията си индустриални роботи MELFA F с технология за повишаване на безопасността, съобщиха от фирма Ехнатон, представител на компанията у нас. Технологията "MELFA SafePlus" ограничава скоростта и обхвата на движение на робота при активиране на сензори за сигурност, което позволява на операторите да работят в непосредствена близост.

Новите модели роботи MELFA F са насочени към производители, които искат да повишат продуктивността и да се възползват от пълния потенциал на възможностите за колаборация между роботите и хората в производствените линии. Повишената безопасност на роботизираните системи им позволяват да продължат работата си с ограничена скорост и обхват на движенията докато операторът се върне на работното си място.

Решението "MELFA SafePlus" за контролерите от серия F включва три основни функции за безопасност. Функцията Reduced Speed Control ограничава скоростта на движенията на робота до под 250 mm/s, когато бъде активирана, като така елиминира нуждата от прекъсвания на работата му и снижава до минимум риска за здравето на персонала. Технологията позволява задаване на два режима с различни стойности на допустимата скорост, така че роботът да може постепенно да се адаптира спрямо дистанцията до оператора.

Функцията Limited Range Control не позволява на робота да навлиза в частта от работното пространство, заета от оператора. Системата осъществява мониторинг на четири точки от рамото на робота и възпира която и да е от тях да пресича дадена равнина, когато системата за сигурност е активирана.

Функцията Torque Monitoring управлява скоростта и движението на робота така, че да поддържа въртящия момент на ротационните компоненти ("стави") на рамото в предварително зададени граници. Системата осъществява постоянен мониторинг на ротационните компоненти и роботът бива спрян незабавно, ако въртящият момент надвиши максималната зададена стойност. Това гарантира, че роботът ще спре движението си безопасно в случай на допир с оператор, както и че няма да повреди оборудването.

В допълнение, новите модели роботите от гамата F на Mitsubishi Electric разполагат с функциите Safe Torque Off и Safe Stop, които гарантират, че двигателят на робота и самият робот ще спрат в случай на авария или друго непредвидено събитие. Така технологията снижава до минимум риска от сблъсък на робота с периферни устройства и други компоненти на оборудването.

     
Източник: Ехнатон; снимка: DMA Europa Ltd

Ключови думи: Ехнатон   Mitsubishi Electric   MELFA F   MELFA SafePlus  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...