Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Виждаме потенциал в бъдещото развитие на роботиката в България

12.02.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Даниел Хавличек, маркетинг директор на FANUC Robotics разказва за дейността на компанията на българския пазар, както и за последните технологични достижения на FANUC в производството на роботи и контролери. В интервюто може да прочетете още за интересния проект за внедряване на FANUC робот в струговаща машина, изпълнен съвместно с българския производител на металообработващи машини с ЦПУ фирма РАИС.

Уважаеми г-н Хавличек, FANUC е един от най-големите производители на ЦПУ системи, роботи и металообработващи инструменти в света. Как оценявате българския пазар и дейността на FANUC тук?
Бих искал да разделя този въпрос на две части. В областта на ЦПУ системите FANUC присъства в България повече от 30 години. Нашият офис в София е един от първите офиси на FANUC в Европа. Ето защо, компанията е добре позиционирана в тази област в България и от самото начало работи в посока подобряване на пазарните си позиции.
По отношение на роботиката, виждаме голям потенциал за реализация на нашите жълти роботи. Смятам че, нивото на автоматизация в момента в България не е това, което би могло да бъде и това е причината от миналата година в нашия фоис в София да назначим специалист по роботика. Искаме да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да отговорим на техните изисквания по най-добрия възможен начин.

През изминалата година, FANUC бе отличена с наградата Global Innovator Company. Бихте ли посочили някои от последните продуктови и технологични иновации на компанията?
FANUC винаги се стреми да бъде в крак с последните технологични достижения. Светът на автоматизацията се променя всеки ден, следователно, нашите продукти трябва да се развиват постоянно, за да отговарят на изискванията на клиентите.
Наскоро представихме на пазара три нови промишлени роботи и нов контролер R-30iB. Контролерът се отличава с компактен дизайн и функции за максимална икономия на енергия, които заедно с интегрираната нова технология допринасят за максимална производителност. По отношение на нашите нови роботи, бих искал да спомена LR Mate 200iD и 0iA ARC Mate. LR Mate серията роботи са най-малките антропоморфни модели в продуктовата гама на FANUC, чито капацитет е увеличен от 5 на 7 кг. с появата на новия модел LR Mate 200iD. Този тип роботи са идеални за бързи и точни приложения във всеки тип производствена среда.
FANUC ARC Mate 0iA е изключително лек, компактен робот, специално разработен за приложение в електродъговото заваряване с акцент върху ценовата конкурентоспособност и висока функционалност.

Бихте ли ни разказали за някои интересен проект, реализиран в България с продукти на Fanuc?
Сред многото ни проекти в България, бих искал да отлича съвместно изпълнения с фирма РАИС. Фирма РАИС е български производител на металообработващи машини с ЦПУ и много добър наш клиент. След като им представихме предлаганата гама роботи, те харесва възможността да внедрят FANUC робот в струговаща машина. Доставихме им FANUC ARC Mate 100iCe, след което проведохме обучение и оказахме техническа помощ при внедряването на робота в прецизния струг Т200, оборудван със система за контрол FANUC 0I TD. Постигнахме отличен резултат и впоследствие машината бе представяна на много изложения в България, Румъния и Сърбия. РАИС останаха удовлетворени от полученото решение, което се основава на голямата надеждност на продуктите на FANUC и желанието ни е в бъдеще да създаваме още съвместни проекти. Компанията ни предлага много възможности в това отношение, тъй като разполагаме с пълна гама от продукти за индустриална автоматизация. Няма значение от коя област на индустриалната автоматизация сте, FANUC винаги има решение за вас.

Бихте ли представили дългосрочна стратегия за развитие на FANUC за българския пазар и региона на Югоизточна Европа като цяло?
Преди всичко бих искал да кажа, че целия Югоизточен регион на Европа, особено България и Румъния, са много важни за нас. Независимо от факта, че икономическата ситуация е неблагоприятна навсякъде в Европа и ние трябва да изградим дългосрочната си стратегия съобразно с това, продължаваме да инвестираме в региона, особено в България. Бихме искали да подкрепим клиентите си тук по най-добрия и ефективен начин. Виждаме потенциал в бъдещото развитие на роботиката в България. Ето защо, сме фокусирани върху развитието на местна група в областта на роботиката, в рамките на съществуващия и много добре установен офис на FANUC тук, подкрепян от офиса на компанията в Чехия. Вярваме в по-нататъшния растеж на пазара и очакваме много успешни проекти в страната.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: FANUC

Ключови думи: FANUC   интервю   Даниел Хавличек   ЦПУ системи   роботи   LR Mate 200iD   0iA ARC Mate  

Област: Експертно  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...