Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Системата за сградна автоматизация в Парадайз център

03.12.2012   |   Реализации
 

Парадайз център е новоизграждащ се търговско-развлекателен комплекс, разположен върху 220 000 кв. м на кръстовището на бул. Черни връх и бул. Тодор Каблешков.  В центъра са разположени подземен паркинг на две нива, супермаркет, търговски център, развлекателен център, заведения за хранене и мултиплексно кино.

Проектант и изпълнител на системата за сградна автоматизация е фирма Атаро Клима. Системата включва около 4 000 физически входно-изходни точки и около 6 000 комуникационни точки. В обхвата на BMS е включено управление и наблюдение на климатични камери, покривни централи (Rooftop), водоохладителни кули, газови котли, водоохлаждащи агреагати (чилъри), вентилационни системи за безопасност на посетителите при пожар, вентилационни системи за отвеждане на изгорелите автомобилни газове, индивидуален стаен климат с термопомпени агрегати (W.S.H.P.) за над 300 помещения, топловъздушни завеси, водни каскади и фонтани, осветление в общите части, отопление на тръби на спринклерна инсталация, рампи за подземен паркинг, воронки и др. Допълнително, BMS следи състоянието на асансьори, ескалатори, пожароизвестителна централа, противодимни завеси, дизелагрегати, контролно-спирателни клапани и зонови кранове на спринклерни инсалации, всички помпи на ВиК инсталации, паркинг бариери, паркинг системи, ролетни щори, качество на ел. енергия и мониторинг на ел.захранване в сградата. Системата отчита индивидуално за около 300 наематели разхода на електроенергия, природен газ и питейна вода, поясниха от Атаро Клима.

"BMS e изцяло базирана на серията за сградна автоматика на Siemens - oператорската станция e Desigo Insight, станциите за автоматизация и системните контролери са от серията PXC, входно-изходните модули са от серията TXM1 и полевото оборудване е от Symaro и Acvatix.

BMS е съобразена с желанията на наемателите, което наложи сериозни промени в първоначалния проект, за да се отговори на тези изисквания. Системата включва 50 контролни табла за управление, съдържащи 60 свободно програмируеми контролера и 25 силови табла с обща мощност 9 MW. Използвани са следните протоколи за комуникация: Bacnet, Modbus RTU, M-bus и OPC.

Основното предизвикателство пред BMS беше интегрирането в обща мрежа на многобройните съоръжения за управление и отчитане (над 700 W.S.H.P., над 400 електромера, 45 разходомера за природен газ, 30 топлостудомера и 50 климатични камери) разположени на големи разстояния превишаващи допустимите за съответните комуникационни протоколи, но благодарение на богатия опит на BMS проектантите това не само беше решено успешно, но и бяха предвидени възможности за бъдещо разширение и надграждане с минимални финансови и човешки ресурси.

Участието на Атаро Клима като главен изпълнител по част Електромеханична, включваща BMS, ОВиК, силнотокови електроинсталации, всички слаботокови електроинсталации, спринклерна инсталация и ВиК, създаде реална предпоставка BMS да оптимизира работата на всички машини, съоръжения и системи, както и разхода на електроенергия, природен газ и вода", допълниха от компанията.

     
Източник: Атаро Клима; снимка: Парадайз център

Ключови думи: Атаро Клима   сградна автоматизация   Парадайз център   Siemens   BMS  

Област: Реализации  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...