Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Неохим автоматизира управлението на паровата си система

27.03.2012   |   Реализации
 

Торовият производител Неохим инвестира 950 000 лева в автоматизация на паровата си система. По-голямата част от тези средства дружеството получи след като кандидатства по кредитна линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници” /КЛЕЕВЕИ/ към Европейската банка за възстановяване и развитие. „Проектът за съфинансиране бе разработен от Енкон Сървисис. Банка партньор е Уникредит Булбанк, от която компанията ползва кредит за 376 000 евро. След очаквания одит, част от инвестираната сума ще ни бъде възстановена”, коментира инж. Мирослав Димитров, директор на дирекция „Ресурсно и информационно и осигуряване”.

На 23 март в 10.00 часа успешно завърши 72-часовата проба при експлоатационни условия на обект „Цех 841/ВиП/ Автоматизиране на управлението на паровата система на Неохим”. Тя стартира на 20 март в присъствието на специално назначената със заповед на главния изпълнителен директор Димитър Димитров комисия с председател инж. Павел Павлов – оперативен директор „Производство”.

Ръководителят на проекта, разработен от Сигма – Русе, инж. Здравко Христов сподели, че са били необходими близо шест месеца за изграждане на системата за мониторинг на пароразпределението в торовия производител. Тя е компютъризирана и автоматично отчита добива на пара и нейната консумация в производствените цехове. Инж. Христов подчерта, че фирмата му не за първи път работи в Неохим. По-рано е внедрила система за енергиен мониторинг в цех „Електроснабдяване”, която в момента се разширява и дава точна представа за консумираната електрическа енергия от отделните структурни звена във всеки момент на денонощието.

Автоматизацията на паровата система пряко е свързана с подобряване на енергийната ефективност. Посредством нея с изключителна прецизност се следи консумацията и разхода на пара от отделните потребители. Това позволява подаването й да се оптимизира, а излишната пара да се насочва към Турбогенераторната станция за производството на повече еленергия за собствени нужди, коментира инж. Ангел Ангелов – зам.-оперативен директор „Производство”.

Началникът на цех „Пароразпределение” инж. Красимир Янакиев изтъкна удобствата за персонала от новата система: „Вече не ползваме аналоговите уреди, целият процес се вижда като на длан на мониторите на два компютъра: производството на пара като температура, количество, налягане и съответно разходването й. От тези параметри пряко се влияят количеството и качеството на произвежданите продукти. Сега много по-лесно се управлява режима на поддържане на параметрите на налягането на парата в паропроводите към цеховите консуматори. За разлика от преди, когато отстраняването на аварийна ситуация, примерно, изискваше ангажирането на дву- и трикратно по-голям човешки ресурс и редица ръчни операции. Инж. Янакиев изрази надежда, че няма да е далеч времето, когато подобна съвременна техника ще бъде внедрена и за водите в торовия производител.

На въпроса как усеща разликата във воденето на технологичния процес в сравнение с преди, Илияна Ташева – апаратчик химически процеси, каза: „Това е доказателство, че сме влезли от ХХ в ХХI век”.

     
Източник: Неохим

Ключови думи: Неохим   торов производител   автоматизация   парова система   Сигма – Русе  

Област: Реализации  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...