Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

BMS в Полиграфия офис център

28.02.2012   |   Реализации
 

Проектът Полиграфия офис център представлява пълна реконструкция на три блока от Полиграфическия комбинат на Цариградско шосе. Сградата бе превърната в модерен офис от най-високо ниво с разгъната застроена площ 21 000 кв. м. При изграждането на комплекса инвеститорите заложиха на съвременни сградни системи от високо ниво, като към BMS системата имаха завишени изисквания с цел улеснена поддръжка на сградата и икономия на енергия при експлоатацията й. В резултат на това BMS системата включва управлението на 8 климатични камери, 3 чилъра, 3 абонатни станции, съответните топли и студени колектори с общо 15 циркулационни помпи, противодимна вентилация, гаражна вентилация, вътрешното и външното осветление по DALI протокол. Също така, системата отчита повече от 70 електромера и над 100 топло-студомери, като софтуерът осигурява автоматизирано разпределение на консумираната енергия по отделните наематели. Освен това системата е интегрирана със системите за видеонаблюдение, пожароизвестяване и контрол на достъпа и СОТ.

Заради високите очаквания за енергийна ефективност особено внимание бе отделено и на зоновия контрол на климата в отделните помещения. При това инвеститорът имаше изискване за гъвкавост на системата и възможност за преработка на помещенията и съответно на зоновия контрол при отдаването на площите под наем на по-късен етап.

Предвид обема и сложността на системата, както и поради необходимостта от интеграция на различни системи, Актив Сълушънс се спря на решение, базирано на оборудване на Wago, като системата за зонов контрол на климата беше изградена с KNX оборудване на друг производител. KNX стандартът беше избран от Актив Сълушънс за реализация на тази система поради гъвкавостта и мащабируемостта, които той предлага, както и поради улеснения инженеринг на системата. С цел оптимизация на цената бе разработена система за едновременно управление на няколко конвектора.

Възможностите на системата на Wago за интеграция по практически всички съвременни протоколи за сградна и промишлена автоматизация, в случая по KNX стандарта, изиграха важна роля за успеха на този сложен за изпълнение проект. Именно гъвкавостта, която осигурява KNX оборудването на Wago позволи безпроблемното разширяване на системата при нанасянето на наематели след пускане на сградата в експлоатация. Друга отличителна черта на нашите системи са богатите възможности за интеграция с други системи, като такива, работещи по KNX или DALI протокол. Сред решенията, които предлагаме, са KNX/IP свободно програмируем контролер, както и KNX/TP1 модул за връзка към KNX полевата мрежа.

Като допълнителна услуга фирма Ваго предлага обучение за сградна автоматизация. В него е включен и модул за KNX стандарта. През 2009 и 2010 г. бяха проведени няколко подобни обучения в България. Също така, има възможност за организиране на обучения и в Германия.

     
Източник: Ваго България, Актив Сълушънс

Ключови думи: BMS   Полиграфия офис център   автоматизация  

Област: Реализации  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...