Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Тестова система за мониторинг и диагностика в Свилоцел

24.01.2012   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В световен мащаб системата е внедрена и работи успешно в много страни и производства, разказват участниците в разработката. „Самите ние направихме успешно внедряване на 2 системи за общо 600 контролни точки в 4 завода в Полша и Румъния”, споделя г-н Александър Александров, управител на Флекстроник. „У нас тепърва предстоят първите внедрявания, интересът от страна на клиентите е голям и определено има защо. В Свилоза инсталирахме тестово оборудване. Целта ни бе чрез продуктите на ифм да разработим клиентски ориентирано решение”, коментира г-н Александров и допълва: „ифм е доставчик на апаратурата, а нашата компания пое развоя и внедряването на системата, конфигурирането, параметрирането и пускането й в експлоатация при клиентите. Наред с това, разработихме и допълнителен софтуер за 24-часов мониторинг и диагностика, комуникиращ с електронните модули на база OPC server. Идеята ни беше да обхванем и систематизираме данните от цял един производствен процес завод, цех и да ги визуализираме и архивираме от едно работно място или казано накратко - компютър. Спектърът на продуктите е както голямо разнообразие от виброаселерометрични сензори, така и няколко модификации на интелигентни електронни модули за диагностика, архивиране, онлайн мониторинг в реално време, алармени състояния и др.”

По негови думи, комбинацията от продуктите от серията позволява изключително коректна диагностика и измерване на: състоянията на лагери, дисбаланс, вибрационна скорост и ускорение, вибрационна скорост съгласно ISO10816:17, състоянието на плъзгащи лагери, липса на съосие, разхлабване, следене състоянието на зъбни предавки и редуктори, наличие на триене и механични удари, кавитация при водни помпи, свободно конфигурируеми параметри за диагностика и др.

Нашият софтуер предоставя редица възможности
сред които: комуникация по Ethernet с над 100 електронни модула Octavis или 400 контролни точки, визуализация и архивиране на данните от диагностиката, генериране на алармени и предупредителни съобщения, възможност за отдалечен достъп до всеки един модул, генериране на рапорти за всяко алармено събитие, изпращане на Email до голям брой потребители при възникване на аварийна ситуация, изпращане на кратки текстови съобщения на базата на GSM модем, обмен на данни с клиентска SAP система, модул за превантивна поддръжка, брояч на работните часове на всеки лагер, периода на гресиране, кога да бъде извършено последващо гресиране, типа и вида на лагера и греста, дава се информация за наличните бройки лагери на склад и ориентировъчно време за подмяна, измерване на температура, управление на автоматични мажещи системи и много други опции по желание на клиента.

В централата на ifm в Германия, а също и клиенти ползватели на продукта Octavis са правили калкулация за колко време се изплаща една подобна инвестиция при предотвратяване на аварийни събития и резултатите са повече от убедителни. При някои клиенти с тежко и непрекъснато производство се изплаща само след 1 час предотвратен престой категоричен е г-н Александров.

Като друго предимство на системата, той посочва архивирането на данните, изключително улеснените клиентски менюта, даващи на клиента възможност да работи и обслужва системата без да има задълбочени познания по вибрационен анализ.
„Постарахме се да разработим платформата така, че клиентът да усети веднага ползата от нея и да не му е необходимо да "поддържа" специален персонал за вирбодиагностика. Не на последно място е и интерфейсът на български език.
Не смятам, че сме завършили напълно разработката”, добавя в заключение управителят на Флекстроник. „Системата е отворена и непрекъснато добавяме допълнителни софтуерни и хардуерни модули, част от идеите за които идват от нашите клиенти. Стараем се да напасваме всяка система спрямо индивидуалните нужди.

Интересът към продукта нараства неимоверно
както у нас така и в страни като Полша и Румъния, за които Флекстроник Инженеринг разработва софтуер и прави инсталация при клиенти. Очакваме в началото на другата година да разширим обхвата си на действие в Русия, Унгария, Германия и др., предложение за което получихме от централата на ifm в Германия.”
„От началото на 2011г. Фирма Флекстроник Инженеринг е официален инженерингов партньор на ифм за България, Румъния и Полша”, споделя своите впечатления за съвместната работа Любен Паскалев, инженер продажби в ифм електроник. „От наша страна предоставихме цялата техника, както и опита си в последните 10 години за вибродиагностика и следене състоянието на лагери по цял свят. След като от Флекстроник разработиха софтуера и оптимизираха системата, посетихме и направихме демонстрации на повечето наши клиенти.

Организирахме няколко семинара, на които поканихме специалисти от някои водещи фирми в България. Много нови компании проявиха голям интерес и на Пловдивския панаир, и предстоят посещения при всички на място”, информира за постигнатото от ифм г-н Паскалев.

И от компанията-доставчик на оборудването изтъкват като плюс своевременното откриване на проблемите и предварителното планиране за спиране на производството и отстраняването им, както и недопускането на изненадващи аварии.
„На практика системата може да бъде внедрена във всяко производство, което има важни възлови точки, които не бива да спират”, категоричен е Любен Паскалев. „Започва се работа и по малка мобилна система, която ще бъде много гъвкава, и ще позволява на клиентите както моментно измерване и запис, така и оставянето й за постоянно 24-часово следене и запис на всички параметри.”

“В Свилоцел от 10 години използваме “off-line” система за диагностика на съоръженията, като натрупахме достатъчно опит в тази сфера”, коментират решението си от предприятието. „С течение на времето осъзнахме, че при някои съоръжения моментът от възникването на критична ситуация до авария е много кратък и “off-line” системата за диагностика не е ефективна. Това обикновено при нас са високооборотните помпи и вентилатори. За тази цел е необходимо изграждането на “on-line” система за мониторинг, изградена с постоянно монтирани датчици на съоръженията. Такива системи в последните години все повече се коментират, но поради твърде високата си цена са недостъпни за повечето фирми.

Бяхме изненадани приятно от факта, че фирмата, от която купуваме различни сензори, всъщност има разработена отдавна такава система, която ни беше представена в края на м. август. Фирмата прие и монтирахме пробна инсталация на два вакуумни вентилатора работещи на 3000 оборота. Вече след 2-месечна експлоатация е факт, че системата работи устойчиво и притежава всички необходими качества за оценка състоянието на съоръженията. Освен състоянието на лагерите, системата измерва общите вибрации, като от вибрационния спектър може да се следи дебаланс, разхлабване, несъосност и т. н. За всеки един от параметрите на състоянието могат да се задават алармени нива, които могат да се индицират както местно до съоръжението, така и дистанционно на мониторите на операторите. Това е от особена важност за бързо реагиране при критични ситуации”, коментират мотивите си за внедрената система от компанията.

„При фирми с непрекъснат цикъл на работа, където всеки час престой се изразява с хиляди левове загуби, внедряването на подобни системи би се изплатило само с предотвратяването на няколко аварии”, категорични са от Свилоцел.

 

към IndustryInfo.bg

     
Източник: сп. Инженеринг ревю

Ключови думи: Флекстроник Инженеринг   ифм eлектроник   Efector   Octavis   мониторинг   диагностика   H-FFT   вибрации   вибрационен анализ  

Област: мониторинг   диагностика  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...