Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Инженеринговите компании у нас работят на европейско ниво

24.01.2012   |   Експертно
 

Г-н Долапчиев, бихте ли представили накратко себе си и дейността на фирма Алокор?

Компанията ни съществува официално от 3 години. Екипът й на практика е на пазара от повече от 10 години и когато учредихме фирмата, се сляхме. Така се получи една млада инженерингова компания с много голям опит. До мен като изпълнителен директор има технически директор, който е с дълъг стаж и натрупан опит в сферата на автоматизацията и климатизацията. За да работиш на този пазар, е необходимо да познаваш много добре процесите и да умееш да ги управляваш ефективно. Това е и нашето голямо предимство – екипът ни се състои от специалисти, които не са чисто софтуерни инженери, а са хора, които познават и разбират процесите в сградите. Екипът ни се състои от 13 човека. Преди работата ми в Алокор, отговарях за продажбите в Siemens Building Automation. Като инженерингова компания работим приоритетно с техни продукти.

Какво предлагате на пазара и какви са приоритетите в дейността ви?

Ние предлагаме цялостни системи за управление на сгради (BMS). Компанията ни е предимно със зелена насоченост. Не реализираме всеки проект, на всяка цена. Приоритетът ни е да работим сгради, при които инвеститорите са наясно какво искат да постигнат в крайна сметка. Затова и ако погледнете нашите проекти, всички те са в значими сгради. Нямаме практика да работим по търговски обекти, тъй като при тях работата е много различна и рядко се оценява ефектът от системите за автоматизация. Изпълняваме основно сложни и комплексни проекти от типа на фармацевтични и преработвателни предприятия, болници и други. Освен това сме една от малкото български компании, които работят и в чужбина и то още от самото ни създаване. Приоритетно избрахме да работим в Румъния.

Кои са основните Ви български и чужди партньори?

В областта на автоматизацията работим предимно със Siemens и Carel, които са най-дългосрочният ни партньор. Благодарение на Carel, стъпихме на румънския пазар, тъй като те имат много сериозна стратегия за развитие и ни поканиха като партньор, с който да работят там. Работим и с фирмата AMX, може би най-голямата фирма за автоматизация за частни сгради. Работим и с италианска VDA компания, предлагаща решения в областта на хотелската автоматизация, въпреки че в България тези централни решения за хотели не са особено популярни.

Бихте ли споделили някои от знаковите проекти, по които компанията работи?

Наскоро реализирахме Център за репродуктивна медицина, завършен през тази година, специфичното бе, че в сградата има много чисти помещения и комплексен индивидуален контрол. Такива сгради обикновено се правят с много високо ниво на оборудване за автоматизация, но инвеститорът не беше готов да плати за това. Наложи се да намерим алтернативно решение за такъв тип сграда и направихме нещо, което не бяхме реализирали до този момент. Това е първата сграда, при която заложихме и мониторинг на сградата, осъществяван през touch screen панели. Към момента компанията Actavis е един от най-големите ни клиенти, а нещата, които реализираме за тях са на най-високо ниво, а в момента реализираме и едни мащабен проект с военно предназначение.

Как оценявате състоянието на пазара на системи за сградна автоматизация? От какви критерии се ръководят инвеститорите при избора си?

За съжаление, начинът, по който се правят системите от този тип в България при голяма част от сградите не е базиран на технологията. Тази част от проекта трябва да бъде заложена, за да може проектът в перспектива да бъде стойностен и конкурентен. Това, обаче, се наблюдава само при проекти с чужди инвеститори. Зелени проекти като Sopharma Business Towers са по-скоро единични случаи, отколкото масово явление. Радостно е, че инженерингови компании като нашата, макар да са малко, се опитват да поддържат висок стандарт на този вид услуги. Това показва, че в България наистина могат да се правят стойностни неща.

В каква посока планирате бъдещото равитие на Алокор?

Сградната автоматизация е основен приоритет за нас, затова и е област, в която инвестираме и ще продължим да се развиваме. В каква посока, не знам, тъй като това ще зависи от реализацията на проектите ни в чужбина, защото за нас мащабното развитие едва ли би могло да се свърже с българския пазар, тъй като проектите тук са ясни, пазарът е разпределен. Затова за мен от голямо значение е развитието ни в Европа. Стартирахме пилотен проект в началото на тази година - наши собствени софтуерни продукти, и мисля, че това ще бъде новата посока, в която ще се развиваме.

     
Източник: сп. ТД Инсталации

Ключови думи: сградна автоматизация   BMS   управление на сгради  

Област: сградна автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Експертно

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...