Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Български прибор беше част от оборудването на космическия самолет VSS Unity по време на първия му комерсиален полет

04.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 29 юни т. г. американската компания за космически туризъм Virgin Galactic проведе успешно първия си комерсиален полет в суборбиталното пространство с пилотирания самолет VSS Unity, който достигна височина от над 85 км над морското равнище.

 

Част от оборудването на апарата по време на мисията Galactic 01 с участието на двама пилоти и четирима пътници, която продължи около 45 минути, беше и български прибор от серията Liulin, разработен в сътрудничество от Института за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) и Департамента по инженерство, информационни и комуникационни технологии и технологии за енергетиката и транспорта към Националния съвет за научни изследвания на Италия (CNR).

 

Характеристики и функционално предназначение

 

В рамките на космическия полет бяха извършени общо 13 технологични експеримента, като в един от тях беше използван и преносимият дозиметър-спектрометър Liulin-CNR-VG. Част от екипа, участвал в разработката на уреда, са проф. д.ф.н. д-р Цветан Дачев, главни асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук и инженерите Пламен Димитров и доц. Митьо Митев, съобщават от БАН.

 

Приборът е поместен в корпус от екструдиран алуминий с размери 66х56х26 мм, а теглото му заедно с батериите е 98 г. Целта му е да измерва профилите на потока и дозата космическа радиация от нулева до максималната височина на полета на космическия апарат до 85,1 км.

 

Данните от измерванията ще бъдат сравнени с тези, снети от други прибори от серията Liulin, разположени на балоните, които бяха издигнати до 35 км височина над Ню Мексико в САЩ по време на експерименти на НАСА през 2005 и 2015 г., допълват българските учени.

 

Наближава епохата на космическия туризъм

 

Полетът Galactic 01 е втората успешна мисия от този род на компанията в рамките само на два месеца. Планиран е и следващ полет от серията с наименованието Galactic 02, който се очаква да се проведе през август т. г.

 

VSS Unity, известен по-рано като VSS Voyager, е суборбитален космически самолет с екипаж от клас SpaceShipTwo, който представлява апарат с ракетно задвижване. Това е второто конструирано летателно средство в този клас в космическия флот на Virgin Galactic. За издигането на пилотирания самолет до около 15 хил. м се използва специален самолет носител, наречен VMS Eve.

 

 

Първата мисия на VSS Unity в суборбиталното пространство (над 80,5 км над морското ниво според дефиницията на НАСА) се проведе на 13 декември 2018 г., а Galactic 01 беше петият му полет. Всички мисии досега бяха част от тестова кампания, като от Virgin Galactic очакват скоро да започнат да предлагат свободно услугата за космически туризъм в търговски режим, а чрез кратките полети да позволяват на желаещите от цял свят да видят Земята от космоса.

 

     
Източник: БАН; снимки: БАН, Virgin Galactic

Ключови думи: БАН   Virgin Galactic   Galactic 01   SpaceShipTwo   космически самолет   дозиметър   спректрометър   Liulin   космически туризъм  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...