Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Управление на хоризонтална опаковъчна машина в завода на Еко Мес

17.09.2013   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В края на м. август т. г. Флекстроник Инженеринг пусна в експлоатация хоризонтална опаковъчна машина за месни продукти в завода на Еко Мес. „Като стандарт при Еко Мес е заложено всеки продукт да бъде опакован в транспарентна транспортна опаковка,което гарантира висока степен на хигиена и запазването на вкусовите качества на продукта по време на транспортирането му до клиентите и търговските бази”, дава детайли за спецификата на работата по проекта Александър Александров, управител на Флекстроник Инженеринг.

Той разказва, че чисто функциионално машината се различава драстично от конвенционалните флоупак машини с оглед на това, че при нея липсва палцова верига за подреждане на продукта и е предназначена за опаковане както на малки суджуци и наденички, така и на еднометрови щафети шпеков салам. За целта продуктът се зарежда от оператор върху транспортна лента, задвижвана от серводвигател. На база светлинна бариера се осъществява подреждането на продукта и позиционирането му върху придживащото го опаковъчно фолио.

За целта освен сигналите от светлинната бариера с помощта на сервозадвижването се следи позицията на всеки един продукт и се прави позиционирането му с точност до няколко мм, което е достатъчно за безпроблемната работа на машината. „Управлението на машината и задвижванията са продукт на Kinco Automation. Използвахме 3 броя от новите модели сервозадвижвания FD400, за управление на зареждащата лента, транспорта на фолио и изтеглящите ролки. За задвижване на челюстите бе използвано 750w сервозадвижване от серията JD400. Естествено всички серво мотори също са продукт на Kinco Automation”, сподели г-н Александров.

Управлението на сервозадвижванията се осъщестява на база Can Open комуникационен протокол, осигуравящ обмен на данни и команди към задвижванията в почти реално време. Motion control, както и цялата машинна логика, се извършва на база Can Open комуникация и дискретни входоизходи. За това се грижи програмируемият логически контролер от серията F122, разполагащ с 32-битов, 520 mhz процесор, програмируем изцяло с Codesys. Контролерът обработва 1000 integer инструкции за 3,4 µs.

„Натоварен е със задачата да обслужва целия пренос на данни и команди към операторския панел и свервозадвижванията, наред с това в него се извършва сложната математика за калкулация профила на движение ротационната челюст, динамична калкулация на позиция и скорост, спрямо реалното местоположение и дължина на всеки продукт, както и скоростта на изтегляне на фолиото”, информира управителят на Флекстроник Инженеринг.

Операторският панел е 7-инчов цветен тъч панел МТ4414-CAN, снабден с 3 серийни, един Етернет и един Canbus комуникационни порта. Температурният контрол се осъщестява от три прецизни температурни контролера Yudian AI-208, със SSR изходи.Отклоненията от зададената температура са в рамките на 0,5 градуса. Температурните сензори са продукт на UTECO – Гърция.

„Основен проблем по време на пуска в експлоатацията бяха нестандартните и меко казано леко странни технически решения от гледна точка на механиката. Независимо от всичко след наистина къртовска и сериозна работа успяхме да въведем машината в експлоатация. Направиха се 72- часови тестове с всички възможни продукти, като резултатът за нас бе изключително добър.

По време на реализацията на проекта голямо съдействие ни оказа и техническият екип на Еко Мес, които неотлъчно бяха до нас. Беше усигурена приятна атмосфера на работа, а също така и достатъчно количесто продукт и опаковъчен материал за тестове и доизпипване на най-дребните детайли”, разказа Александър Александров.

„Благодарение на екипната ни работа с Еко Мес и доверието, гласувано ни от управителя на компанията г-н Росен Радованов, успяхме за пореден път да се докажем като надежден и коректен партньор”, заяви в заключение той.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Флекстроник Инженеринг

Ключови думи: Флекстроник Инженеринг   Еко Мес   автоматизация   опаковъчна машина  

Област: Реализации  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...