Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Строителни машини на германската Atlas ще се произвеждат в Пловдив

20.03.2012   |   Бизнес
 

Два модела машини на германската компания за производство на тежка строителна техника Atlas Mashinen GmbH вече ще се произвеждат в България. Това стана възможно, след като собственикът на германското предприятие, българинът Фил Филипов, предостави стоков кредит на стойност 3 млн. евро на пловдивското дружество Българска индустриална група под формата на възли и детайли за производство за срок от 6 години, съобщи Капитал.

Сделката предвижда през следващите години основно в Пловдив, както и в няколко завода в Северна България, да се произвеждат около 40% от детайлите и възлите, 100-процентово да се сглобяват багерът Atlas-804 и челният товарач Kaelble. Производството на тези две машини в Германия ще бъде спряно.

В завода в България в момента се правят прототипите на Atlas 804 и на челните товарачи Kaelble, които след изпитване от германските контрагенти ще бъдат пуснати на пазара. Според петгодишния бизнес план за развитие на Каелбле БГ през 2017 г. компанията ще произвежда минимум 60-80 багера и 40 челни товарача.

"Първите две години ще ни покажат доколко този бизнес план е осъществим, защото сега започваме от нула", коментира инж. Димо Зафиров. По думите му при този обем на работа ще бъдат наети нови 80 инженери и специализирани работници. Българската компания ще има право и на преки продажби на машините, в случай че успее да развие търговската си дейност в страната и на Балканите.

Цените на багерите Atlas 804 са от порядъка на 50 000 - 60 000 EUR, а челните товарачи Kaelble струват около 320 000 - 350 000 EUR. Пазарът на строителните машини Atlas в Германия се изчислява на около 100 млн. EUR, а общо 80% от продукцията се реализира в страните от ЕС.

     
Източник: Capital.bg; снимка: Atlas

Ключови думи: Atlas   Kaelble   Българска индустриална група   машиностроене  

Област: Бизнес  

SAT

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec

Последно от Бизнес

  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиТехнологииЕкспертноОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...