Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Световният ден на метрологията тази година поставя устойчивостта като водеща тема

30.04.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Устойчивостта ще бъде основна тема в отбелязването на Световния ден на метрологията 20 май тази година. С ежегодното събитие глобалната общност празнува положителното влияние на измерванията върху ежедневието ни и различни ключови аспекти на съвременния живот.

 

Предишни издания на инициативата са били посвещавани на други важни теми от интернационална значимост, като глобалните енергийни предизвикателства, безопасността и ролята на измерванията в спорта, околната среда, медицината и търговията.

 

Датата е избрана в чест на подписването на Конвенцията за метъра на същия ден през 1875 г., която поставя началото на официалното международно сътрудничество в областта на метрологията. Събитието опосредства и въвеждането на единна глобална система за измерване, която е в основата на множество научни открития и иновации, както и база за промишленото производство и международната търговия. Позитивните ефекти от Конвенцията се простират чак до социални направления, като подобряването на качеството на живот и опазването на околната среда.

 

Значимостта на измерванията

 

Всяка година инициативата World Metrology Day се организира и отбелязва съвместно от Международното бюро за мерки и теглилки (BIPM) и Международната организация по законова метрология (OIML) с участието на множество организации, ангажирани с развитието на метрологията на национално ниво.

 

През 2024 г. Световния ден на метрологията ще протече под мотото "Измерваме днес за устойчивост утре". Темата е избрана от организаторите на инициативата поради приложимостта й към разнообразните измервателни методи и технологии, както и във връзка с ролята им в насърчаване на устойчивостта в световната икономика и в грижата за планетата, поясняват от OIML.

 

 

Сред примерите са приложения, като измерването на потреблението на енергия в индустрията, сградите и транспорта, управлението на ресурсите в селското и горското стопанство, идентифицирането на източниците на замърсяване и дефинирането на цели за опазване на климата и околната среда.

 

"Точните измервания на емисиите от превозните средства и разхода им на гориво са жизненоважни за спазването на нормативните изисквания и разкриването на по-устойчиви възможности за транспорт. С помощта на прецизни измервания оценката и управлението на производствените процеси и потоците от отпадъци също значително допринасят за по-ефективното опазване на околната среда", допълват инициаторите.

 

Международният прогрес в областта

 

От OIML отбелязват, че националните метрологични лаборатории по цял свят непрекъснато регистрират напредък в сферата на измерванията чрез разработването и валидирането на нови техники. Държавните метрологични институти пък участват в сравнителни мероприятия, координирани от BIPM или от регионални метрологични организации, за да гарантират надеждността на резултатите от измерванията в световен мащаб.

 

Международната организация по законова метрология разработва и набор от препоръки с интернационален обхват, които имат за цел да приведат в съответствие и да хармонизират изискванията по отношение на измерванията в редица области и страни по цял свят. OIML управлява още система за сертифициране (OIML-CS), която улеснява международното възприемане и глобалната търговия с измервателни уреди, които са обект на регулация от страна на организацията.

 

"Международно съгласуваните метрологични системи предоставят необходимата гаранция и увереност, че измерванията са точни и осигуряват солидна основа за глобалната търговия днес, като същевременно ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден", подчертават от OIML.

 

През ноември 2023 г. беше постигнат сериозен успех в развитието на инициативата, когато Генералната конференция на ЮНЕСКО по време на своята 42-ра сесия официално призна ежегодното честване на 20 май като Световен ден на метрологията.

 

"Подчертавайки основната роля на събитието и повода за отбелязването му в напредъка на глобалното научноизследователско сътрудничество, това признание разкрива нови възможности за насърчаване на прогреса в метрологията в съответствие с мисията на ЮНЕСКО за изграждане на по-добър свят чрез наука и образование", обобщават от OIML.

 

     
Източник: OIML; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Метрология   Световен ден на метрологията   OIML   устойчивост  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...