Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на манометри се удвоява за десетилетие, дигиталните уреди доминират в сегмента

26.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Манометрите – морално остаряло измервателно средство или утвърдена технология със сериозен потенциал за бъдещо пазарно развитие? Този въпрос вълнува международната агенция за маркетингови проучвания FactMR, която наскоро публикува резултатите от актуално свое изследване, посветено на динамиката на глобалния пазар на манометри.

 

Според данните на маркетолозите сегментът е изживял значителен ръст през 2022 г., когато приходите от продажби на такива измервателни уреди са надхвърлили 534 млн. щатски долара. Прогнозите за разширяване на пазара са смели – на база очаквания стабилен комбиниран темп на растеж от 7,6% в следващите години анализаторите предвиждат, че стойността му ще достигне 1,1 млрд. долара до 2032 г. Това би означавало удвояване в рамките само на десетилетие, сочат изводите от доклада на FactMR.

 

Обхват на проучването

 

Основни двигатели на пазарната експанзия на манометрите, някога използвани основно за медицински цели, са множеството технологични подобрения при тези уреди през последните години, както и паралелното разширяване на приложенията им в различни отрасли, като производството, нефтено-газовата и химическата промишленост, ОВК индустрията, строителството и т. н.

 

Проучването на FactMR разглежда най-популярните типове в практиката, сред които: U-образни манометри, диференциални манометри, манометри с обърната U-образна тръба, компактни манометри, наклонени манометри с течност и др. Според технологията и приложението маркетолозите проучват още използването на: аналогови и цифрови манометри, механични и електронни манометри, средства за измерване на налягане и вакуум на вода, въздух и различни флуиди и газове, включително фреони, въглероден диоксид, пропан-бутан, кислород и др.

 

Динамиката в Европа и останалите водещи индустриални региони

 

По данни на пазарните анализатори през следващите години Германия планира да разшири капацитета на химическите си съоръжения в Европа. Това ще е една от причините за предстоящия ръст в търсенето на промишлени манометри на Стария континент, както и за постепенното увеличаване на дела му от глобалния пазар, подчертават от FactMR. Понастоящем Европа държи дял от около 26% сегмента, а Северна Америка – 23%.

 

В държави, като САЩ, Китай и Саудитска Арабия, множеството нови проекти в сферата на нефтодобива се очаква допълнително да стимулират продажбите на индустриални манометри, допълват маркетолозите.

 

 

За да отговорят на разнообразното търсене от различни отрасли, големите производители в сегмента инвестират усилено в развойна дейност, насочена към разработката на все по-иновативни и лесни за използване измервателни устройства, включително и такива, специализирани за конкретни приложения, поясняват пазарните анализатори.

 

Технологични тенденции

 

В доклада си от маркетинговата агенция обобщават някои от водещите технологични тенденции на глобалния пазар на манометри, а именно:

 

  • Нарастващо търсене на дигитални решения за измерване на налягане за сметка на традиционните;

 

  • Стремеж към по-компактни, прецизни и лесни за използване уреди;

 

  • Значително разширяване на кръга от приложения;

 

  • Ръст в продажбите както на специализирани модели (високоточни, взривозащитени, за хигиенни приложения и т. н.), така и на лесно адаптируеми към изискванията на различни сценарии универсални цифрови манометри;

 

  • Нарастващ фокус върху безопасността – електронните/дигиталните манометри са значително по-безопасни от уредите с течност;

 

  • Традиционните аналогови уреди и вариантите с U-образна тръба постепенно биват измествани от дигитални инструменти за измерване на налягане;

 

  • Ограниченият работен обхват, необходимостта от често калибриране, неточността вследствие на кондензация, неудобните и обемни конструкции са сред основните мотиви за постепенния отказ на индустрията от конвенционалните манометри.

 

     
Източник: FactMR; снимки: Dreamstime

Ключови думи: FactMR   манометри   измервателни уреди   измерване на налягане   цифрови манометри   дигитални манометри   електронни манометри  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...