Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейските планове на Nasekomo за мрежа от автоматизирани фабрики стават световни

15.01.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Само месец след сключването на стратегически договор за партньорство със Siemens, биотехнологичната компания Nasekomo съобщи, че е привлякла значителен капитал за бъдещия растеж на бизнеса си в размер на 8 млн. евро в наскоро приключил кръг на финансиране от Серия А.

Основен инвеститор е частният капиталов фонд с фокус върху региона на Югоизточна Европа Invenio Partners, a в осигуряването на средствата се включват и други частни инвеститори. В резултат на договорка между ръководствата на двете компании Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Invenio Partners, ще се присъедини към Борда на директорите на Nasekomo.

 

Новите планове за растеж и отвъд Европа

 

"Биотехнологичната индустрия, с присъщата си устойчивост, е добре позиционирана като бързо и значително разрастваща се, което представлява изключителна възможност за инвеститорите, търсещи възвръщаемост в сферата на устойчивото производство. Инвестицията в Nasekomo подчертава ангажимента на Invenio Partners да подкрепя пионерите, внедряващи най-новите технологии за подобряване на производствени процеси", коментира Николаев.

 

С помощта на новоосигурения значителен капиталов ресурс Nasekomo ще започне реализацията на мащабната си концепция за изграждане на широка франчайз мрежа от свързани фабрики за насекомен протеин на територията на Стария континент. Амбициите на компанията се простират дори отвъд Европа и то в близко бъдеще, като франчайз моделът може скоро да бъде приложен и развит и на други континенти, разкриват от там.

 

"Tвърдо вярваме, че нашите съвместни усилия ще доведат до успешното реализиране на амбициозната ни визия – да ускорим растежа на индустрията за насекоми като предоставяме пълен стартов комплект на новодошлите, което в нашия случай означава висококачествено селектирани ларви и специално разработената от нас технология за фабрики за биоконверсия от първата до последната стъпка", подчерта съоснователят и съизпълнителен директор на Nasekomo Ксавие Марсенак, който изрази гордост от постиженията на компанията и стратегическото й партньорство с Invenio.

 

 

Процесите на биоконверсия на насекомите в авангардните съоръжения ще бъдат дигитализирани и роботизирани с помощта на последно поколение технологични системи и изкуствен интелект, разкриват от компанията. Нещо повече – от Nasekomo планират да открият още една производствена база в България в партньорство с местен предприемач, която ще допълни и разшири дейността на съществуващия демонстрационен център на фирмата край с. Лозен.

 

"Нашата цел е да позволим положителното влияние на насекомите върху хранителната верига по отношение наличието на хранителни вещества, качество и устойчивост. За да постигнем това, целим най-високо ниво на стандартизация и оптимизация на процесите в нашата предстояща мрежа от франчайзинг фабрики чрез генетика, автоматизация, дигитализация, базирани на AI решения и взаимосвързани операции", добави съоснователят и съизпълнителен директор на биотехнологичната фирма Марк Болар.

 

Дигитализация на насекомната индустрия

 

С мащабния си проект за световна франчайз мрежа от автоматизирани фабрики Nasekomo следва визията си да бъде пионер и централен играч в дигитализацията на насекомния сектор. За целта компанията – самостоятелно и в партньорство с други технологични фирми, разработва и прилага решения за дигитализация и роботизация, базирани на изкуствен интелект, които да подпомогнат индустриализирането на процесите по отглеждане на инсекти.

 

Високотехнологичните съоръжения за добиване на насекомен протеин ще се стремят да отговорят на нарастващото глобално търсене на продукти в сегмента, както и на по-широки предизвикателства, като изхранването на световната популация и недостатъчната устойчивост при производството на фуражи, подчертават от компанията.

 

"Добивът на протеин от насекоми е устойчива алтернатива, която прилага модел на кръгово производство, насърчавайки практиките на кръгова икономика в земеделието и хранително-вкусовата промишленост", обобщават от Nasekomo.

 

Повече за франчайзинг концепцията на компанията, за актуалните й проекти и инициативи и за това къде се намира българското насекомопроизводство на световната карта днес четете в специалното ни интервю с Марк Болар в новия брой на сп. Инженеринг ревю.

 

     
Източник: Nasekomo

Ключови думи: Nasekomo   инвестиция   Invenio Partners   дигитализация   автоматизация   роботизация   насекомна индустрия   биоконверсия  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...