Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0

06.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българският биотехнологичен скейлъп Nasekomo и Siemens Bulgaria сключиха споразумение за стратегическо сътрудничество, чиято цел е дигитализацията на насекомния сектор. Двете компании официално обявиха партньорството си по време на световната среща на върха за действия в областта на климата COP28, която се проведе на 1 и 2 декември т. г. в Дубай.

 

Анонсирането на съвместния проект в рамките именно на това събитие не е случайност, тъй като новозараждащата се насекомна индустрия се счита за ключов фактор за устойчивото развитие и декарбонизацията на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли на българската и световната икономика.

 

Силно сътрудничество и технологии с мисия

 

Меморандумът за сътрудничество бе подписан от вицепрезидента "Инженеринг и производство" на Nasekomo Вирак Шуо и главния изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна Боряна Манолова. На церемонията присъстваха още министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

 

"Нашата стратегия, основана на 4 стълба – биология, технологии, цифровизация и партньорство, цели силно сътрудничество със силни партньори по време на целия производствен процес. Още от началото знаехме, че за тази цел можем да разчитаме на Siemens", коментира съоснователят и съизпълнителен директор на скейлъп компанията Марк Болар.

 

"Сътрудничеството с Nasekomo е потвърждение на фокуса на Siemens върху разработването и предлагането на технологии с мисия, които имат за цел да трансформират ежедневието на милиони хора и да направят света по-добро място за живеене", подчерта Боряна Манолова.

 

Какви дейности и проекти предвижда меморандумът?

 

Основен фокус на колаборацията между двете високотехнологични компании ще бъдат разработката и внедряването на решения за интелигентна насекомна индустрия 4.0, както и реализацията на концепции за повишаване на капацитета на сектора, за да може да отговаря бързо и адекватно на нарастващите потребности от протеин от световен мащаб.

 

В първия етап от проекта е планирано създаването на модерен и иновативен размножителен център за насекоми. Неговата цел е в бъдеще по устойчив път да захранва с млади инсекти цяла мрежа от взаимно свързани фабрики на Nasekomo за биоконверсия в редица европейски и световни държави.

 

Концепцията е част от мащабния, базиран на данни и цифрови системи франчайз модел за бизнес развитие на компанията през идните години. "Ние сме в началото на пътя, но е време да поставим базата за изпълнението на визията ни за разширяване", пояснява Вирак Шуо.

 

 

Съгласно заложените в меморандума опорни точки Nasekomo и Siemens ще си сътрудничат в следните области:

 

  • Роботизирани технологии за култивиране на насекоми;
  • Цифровизация на инженерните и производствени процеси;
  • Иновативен подход към цифровизацията, съобразен с целите за устойчивост;
  • Разработване на базирани на изкуствен интелект бизнес модели.

Партньорският проект предвижда мащабна роботизация и дигитализация на всички биологични и технологични процеси в бъдещия размножителен център. За целта ще се използват редица технологични иновации от арсенала на Индустрия 4.0, включително машинно самообучение, дигитални близнаци (на производствените активи и дори на живите насекомни ларви) и др.

 

"Благодарение на Siemens в бъдеще Nasekomo ще разполага с автоматизирана система и данни, събирани от 200 планирани производствени обекта по целия свят, които да осигурят интелигентно управлявани операции, надеждни AI анализи и тяхното устойчиво управление", допълват от биотехнологичната компания.

 

Революция на хранителните вериги

 

Всяка фабрика от франчайз мрежата на Nasekomo е планирано да преобразува 100 хил. тона органични ресурси с ниска стойност в 25 хил. тона ценни продукти от насекоми. В тази категория спадат протеинови брашна, масла и фрас – фракция, генерирана от отглежданите в производството на компанията ларви на муха черен войник, която може да се използва като биотор, за добавка към животински храни и т. н.

 

"Дългообхватното въздействие на нашата предприемаческа концепция се простира отвъд икономическите показатели, тъй като предвиждаме, че тя ще компенсира 100 хил. тона емисии на CO2 годишно, увеличавайки значително екологичния принос на нашия трансформиращ подход", обобщават от Nasekomo.

 

     
Източник: Nasekomo

Ключови думи: Nasekomo   Насекомо   Siemens   Сименс   насекомен сектор   насекомна индустрия   роботизация   дигитализация   изкуствен интелект  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...