Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

GATE ще представи напредъка си в областта на ИИ и големите обеми данни при откриването на новия си център

21.11.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Научноизследователският институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" насрочи откриването на новата си високотехнологична сграда за 5 и 6 декември т. г.

В рамките на специалното двудневно събитие под надслов "Up to Gate: Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation" центърът, създаден по линия на финансирания по програма "Хоризонт" едноименен проект, ще представи последните си постижения и иновации в сферата на големите информационни масиви и изкуствения интелект (ИИ).

 

Гостите ще имат възможността да се запознаят и с възможностите за приложни изследвания по основните направления в дейността на института – дигитално здравеопазване, градове на бъдещето и интелигентно правителство. От GATE ще разкрият още:

 

  • Как чрез високите технологии и ИИ може да се противодейства на дезинформацията;
  • Какъв е потенциалът на пространствата от данни (Data Spaces);
  • GATE като тестов център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA) и др.

Новата сграда

 

Новият високотехнологичен център на GATE се помещава в кампуса на Софийския университет на бул. "Джеймс Баучер" в близост до факултетите по химия и фармация, физика и математика и информатика. Сградата ще бъде оборудвана със сензори за събиране на данни като част от Лабораторията за градска среда към института "City Living Lab", които ще позволяват експерименти с цифрови модели на сградите и градовете като екосистеми.

 

 

В новото съоръжение ще бъдат разположени още няколко лаборатории:

 

  • Лаборатория за цифрови двойници (Digital Twin Lab) – за създаване и демонстриране на дигитални двойници на бизнес процеси и продукти, включително обогатени с виртуална и добавена реалност концепции;

 

  • Лаборатория за визуализация – отворено пространство за взаимодействие и работа с топологични (2D), пространствени (3D) и интерактивни (VR) данни, изгражданo в партньорство с Технологичния университет "Chalmers";

 

  • Лаборатория за обучение – интерактивно учебно пространство, оборудвано с модерни компютърни станции и софтуер за обработка на големи данни и изкуствен интелект.

 

     
Източник: GATE

Ключови думи: GATE   институт   СУ   изкуствен интелект   големи обеми данни   големи информационни масиви   Big Data  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...