Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Как машинното зрение оптимизира качествения контрол в производството ще разберем от Lentis Technologies на Industrial Tech Forum - Sofia

11.09.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В първия по рода си Industrial Tech Forum – Sofia, организиран от TLL Media и Интер Експо Център, ще се включат и експертите от Lentis Technologies с презентация на актуални иновации и практики в сферата на машинното зрение.

 

Представянето на компанията ще бъде част от тематичната програма на форума, посветена на новостите в областта на автоматизацията.

 

Премиерното издание на професионалното събитие за технологични новости в промишления сектор ще се състои на 4 октомври т. г. в най-модерната зала "Витоша" на изложбения център по време на втория ден от водещото у нас международно събитие за индустриални машини и технологии MachTeh&InnoTech Expo.

 

Лектор на презентацията на тема "Как да използваме машинното зрение, за да автоматизираме успешно процесите по качествен контрол в серийно производство" ще бъде д-р инж. Атанас Ставрев, проектен мениджър в Lentis Technologies. Той ще запознае аудиторията с предизвикателствата и възможностите, които решенията за визуална инспекция разкриват пред модерната индустрия.

 

Автоматизацията на процесите по визуална инспекция – все по-важна тема

 

"Серийното производство на всяко едно изделие неимоверно съдържа стъпка за визуален, качествен контрол. При тази стъпка процесът изисква оператор да огледа изделието за наличие на козметични дефекти и несъответствия спрямо външни характеристики, като цвят, форма, размер и специфични елементи.

 

Когато операторът извършва тази инспекция ръчно и непрекъснато в рамките на дълъг период от време, човешкото око се изморява. Изключително трудно е в такива случаи човек да остане съсредоточен. Последните проучвания по темата показват, че в рамките на една работна смяна или 8 работни часа е напълно възможно количеството грешки да достигне 20%", разказва специално за Automation-Bulgaria.com инж. Ставрев.

 

Той допълва, че автоматизацията на такъв процес представлява особено предизвикателство, не само заради решаването посочените проблеми, а и защото няма други опции освен използването на методите на машинното зрение.

 

 

Предизвикателствата

 

"Тази технология изисква имплементацията и обучението на алгоритми за анализ на изображения, използващи изкуствен интелект и машинно самообучение. Правилната употреба на тези алгоритми е задача за софтуерни инженери и постигането на висока точност на анализа (над 99,0%) е възможно само с прилагането на специфични познания в сферата на обработката на изображения и тяхната употреба като входящи данни за софтуерни алгоритми", добавя фирменият експерт.

 

В същото време, в повечето случаи изображения на изделията напълно липсват в стандартния процес на работа, уточнява той. "Следователно проектът за автоматизация може да бъде изпълнен, само след като бъде създаден хардуер, който автоматично да обработва изделията и да позволява тяхното заснемане.

 

Но това заснемане изисква също и правилен избор на комбинация от камера, оптика и осветление, така че заснетите изображения да показват възможните дефекти. Всички тези компоненти на проекта показват защо автоматизацията на процеси по визуална инспекция е интересна тема, която тепърва ще се развива и набира популярност", обобщава инж. Ставрев.

 

Повече по темата ще можете да научите на живо от Lentis Technologies в залата по време на Industrial Tech Forum – Sofia 2023. Предварителната програма на събитието вижте тук.

 

Регистрирайте се за безплатно участие във форума като посетител сега!

 

Още новости относно подготовката и провеждането на форума, организиран от екипа на водещите медии за индустриални технологии у нас – сп. Инженеринг ревю и порталите IndustryInfo.bg, следете в каналите на Издателство TLL Media, както и в социалните мрежи Facebook и LinkedIn.

 

     
Източник: Lentis Technologies

Ключови думи: Lentis Technologies   Лентис Технолоджис   машинно зрение   визуална инспекция   серийно производство   качествен контрол   контрол на качеството   индустриална автоматизация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...