Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Scale UP Days 2023 за пореден път обедини иновационната екосистема у нас

16.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Поредно успешно издание на ежегодната конференция за иновации Scale UP Days отчитат организаторите на събитието от ИКТ Клъстер и партньорите им от DigiTech 4.0, София Тех Парк и Клъстер "Мехатроника и автоматизация".

 

Водещи теми на форума, който се състоя между в края на април т. г. в лабораторния комплекс на София Тех Парк, бяха приложенията на цифровите близнаци, изкуствения интелект (AI) и роботиката в модерната индустрия, а програмата в трите дни на проявата беше гъвкаво организирана с фокус върху основните технологични направления и очерта тенденциите в развитието им.

 

Scale UP Days се доказа като платформа, обединяваща цялата иновационна екосистема в страната, а тазгодишното й издание отново събра на едно място представители на хай-тех компании, производствени предприятия и фирми от агросектора, цифрови хъбове и клъстери и създаде условия за ползотворна и задълбочена дискусия за бъдещето на роботиката, автоматизацията и технологичните иновации. На фокус бяха малките и средни по мащаб организации и съществуващият по линия на различни програми и инициативи потенциал за подкрепа и субсидиране на проекти за внедряване на иновации в индустрията и бизнеса у нас.

 

Посетителите имаха възможност да посетят лабораториите на домакините от София Тех Парк и да се запознаят с предимствата на българския петаскейл суперкомпютър, както и да станат свидетели на атрактивни презентации и демонстрации на иновативни реализации в трите водещи тематични сфери на събитието – роботи, AI базирани системи и цифрови двойници на физическо оборудване.

 

Актуални възможности за финансиране на проекти

 

Основен модул в програмата на Scale UP Days 2023 бяха панелите, представящи отворените възможности за финансиране на технологични иновации през текущата година. Със специални щандове се представиха редица компании, които разработват високотехнологични решения в сегмента на роботиката.

 

Форумът, реализиран с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на проектите BOWI, DIH World, DIH2 и agROBOfood, даде възможност на участниците да обменят опит и идеи, както и да установят ценни нови контакти и партньорства. В панелните презентации се включиха с полезна информация представители на European Dynamics, Bulcharge, TNO, FundingBox и др.

 

Модератор на събитието беше Тодор Митов от ИКТ Клъстер, а неговият колега Петър Статев откри форума с детайлен анализ на ползите от дигиталната трансформация за българския бизнес. Целият първи ден на конференцията беше посветен на възможностите за финансиране на иновативни проекти в МСП.

 

 

Бяха представени Европейската мрежа за насърчаване на цифрови иновации – BOWI и пазарът RAMP: Robotics and Automation Marketplace, обединяващ доставчици на технологии, производствени предприятия и хора на изкуството, които предлагат цифрова инфраструктура и услуги в областта на роботиката и автоматизацията.

 

Акцент бяха и актуалните инструменти за подкрепа на малки и средни бизнеси по линия на програма Euroclusters, включително потенциала за каскадно финансиране и стратегиите за повишаване на квалификациите на персонала в сферата на дигиталните технологии. От Enterprise Europe Network представиха действащото си портфолио от услугите в помощ на предприятията и фирмите у нас.

 

Цифровите близнаци и ролята им за успеха на бизнеса в България

 

Вторият ден на форума, организиран в рамките на DIH World Community Days, представи новостите в сферата на дигиталните двойници, а от Център за върхови постижения "Мехатроника и чисти технологии" добавиха ценни детайли относно същността, предимствата и приложенията на технологията.

 

Облачната платформа CATRobo, която е пример за това как дигиталните близнаци могат да революционализират автоматизацията в тежката промишленост, беше представена от Ивана Славкова от фирма Спесима. Представители на високотехнологичните компании MYX и Architectural Spies пък насочиха вниманието на аудиторията към ролята на тези иновации в телекомуникационния сектор и архитектурата.

 

Бяха презентирани и приложенията на българския суперкомпютър в сферата на цифровите двойници, както и развитието на ChatGPT и потенциала на чатбота като технологичен инструмент в областта на иновациите.

 

Бъдещето на роботиката

 

Теорията и впечатляващата практика при най-съвременните роботизирани системи се сляха в едно в рамките на третия ден на Scale UP Days 2023, който се проведе във формат на конференция плюс изложение и беше посветен изцяло на роботиката. Част от експозицията, с която гостите на форума имаха възможност да се запознаят, бяха последните разработки на лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи" на София Тех Парк. От там представиха и концепции за иновативни приложения на изкуствения интелект в агросектора.

 

Сред презентираните проекти бяха agROBOfood, който акцентира върху ползите от роботите в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, както и Better Factory, подчертаващ възможностите за индустриалните предприятия в страната във връзка с европейската мрежа DIH2.

 

Във форума взеха участие още Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация за роботика и автоматизация (PARA), който очерта тенденциите в този високотехнологичен сектор, и Венцислав Славков от Клъстер "Мехатроника и автоматизация", който обобщи възможностите и приложенията в сферата на реинженеринга на универсални роботи.

     
Източник: ИКТ Клъстер

Ключови думи: Scale UP Days   ИКТ Клъстер   EEN   София Тех Парк   DigiTech 4.0   КМА   BOWI   ПАРА   МСП   роботика   цифрови близнаци   изкуствен интелект   иновации  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...