Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Безжичен мониторинг на техническото състоянието на оборудването

06.08.2013   |   Статии
 

Механичните повреди на двигатели, задвижвания и други важни електромеханични елементи са сред най-честите причини за спиране на производството.

 Благодарение на последните постижения във вибрационния мониторинг и анализа на данни, от няколко години на пазара се предлагат системи за мониторинг на състоянието, с които може точно да се открие проблемът, преди оборудването да се повреди и по този начин да се избегнат скъпоструващи принудителни престои на критични за производството машини.

Системите обединяват комплексни измервателни техники и хардуер за обработка на данните, интерфейс и разнообразни опции за индивидуални настройки. Те предоставят на потребителите актуална и точна информация за механичното състояние на оборудването в реално време и подробни изходни данни за анализ и разработване на дългосрочни стратегии за техническа поддръжка.

Системите се инсталират на следеното оборудване и обикновено са свързани в мрежа до централен компютър за обработка на данните и алармена сигнализация. Тъй като машините могат да бъдат инсталирани в опасни, отдалечени или труднодостъпни места, където няма мрежова инфраструктура или на подвижни платформи, при които кабелното свързване не е практично, като алтернатива се използват технологии за безжичен мониторинг на техническото състояние на оборудването.

Те предлагат икономия на разходите за монтаж, по-бързо внедряване и дори в определени ситуации подобряват надеждността на връзката между отделните компоненти в системите за мониторинг.

Използвани безжични индустриални технологии
Повечето безжични мрежи с това приложение използват широкочестотен спектър за предаване на информацията от сензорите за състоянието на оборудването. При широка честотна лента предаваният сигнал е по-ефективен, по-силен и по-лесен за улавяне от приемника.

Цялата статия може да прочетете тук

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка:sxc.hu

Ключови думи: безжичен мониторинг   индустриално оборудване   безжични системи   вибрационен анализ  

Област: Статии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България
Arrow Electronics

Последно от Статии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноБизнесОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...