Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Създадоха робот, контролиран от мисълта

10.07.2012   |   Технологии
 

Международен екип изследователи представи прототип на робот, чийто движения се контролират единствено от мисълта. За целта учените използват метода на магнитния резонанс, който открива мозъчната активност в реално време. Разработката е насочена в помощ на тежко болни и неподвижни хора, които по този начин биха могли да взаимодействат със света, използвайки сурогатно тяло.

В хода на проекта изследователите са използвали магнитен резонанс, за да сканират мозъка на студента Тирош Шапира, докато той си представя как се движат различни части на тялото му. Скенерът работи чрез измерване на промените в кръвния поток в основния моторен кортекс на мозъка. На база на резултатите учените създават алгоритъм, който диференцира отделните мисли за движение. Командите са били изпратени през Интернет  на малък робот в технологичен институт във Франция.

"По този начин Шапира контролира движенията на робота почти в реално време с мислите си, а камерата на главата на робота му позволява да вижда от гледна точка на робота. Когато той движи лявата или дясната си ръка, роботът се премества с 30 градуса наляво или надясно. Представата, че си движи краката, премества робота напред.

Роботът се нуждае от малко време, за да регистрира мисълта. Има малко забавяне между началото на невралната активност и разкриването на намеренията на доброволеца, но то може да се компенсира чрез планиране на движенията", твърдят учените.

Следваща стъпка от проекта е замяната на досегашния робот с модел HRP-4, изработен от Kawada Industries в Япония. "Новият робот ще засили чувството на въплъщение, тъй като височината му е приблизително равна на височината на възрастен човек и има по-стабилна и динамична походка", заявиха изследователите.

Планират се и подобрения на моторния алгоритъм, който би могъл да позволи всеки мисловен процес да контролира движения с по-голям обхват.

     
Източник: New Scientist; снимка: Kawada Industries

Ключови думи: робот   магнитен резонанс   Kawada Industries  

Област: Технологии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...