Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът INSAIT и Toyota ще си партнират в областта на изкуствения интелект и роботиката

14.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Toyota Motor Corporation ще финансира научноизследователски разработки в българския институт INSAIT, съсредоточени в областта на изкуствения интелект (ИИ) и роботиката, след като двете организации обявиха, че влизат в стратегическо партньорство помежду си малко по-рано тази година.

 

Основна цел на сътрудничеството е създаването на иновативни AI базирани алгоритми за управление на роботи. На тяхна база азиатската компания и Институтът към Софийския университет съвместно ще работят по роботизирана система от нова генерация с интегриран изкуствен интелект, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

 

Поглед към бъдещето

 

Платформата, която родните и азиатските изследователи екипно ще развиват, включва управление на емблематичната система на Toyota HSR (Human Support Robot) посредством аудио команди, инструкции на естествен език и компютърно зрение за идентифициране на обекти.

 

"Този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието. Например, той ще има важна социална роля – да е в помощ на възрастни хора или такива в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. Заедно с това в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинства навсякъде по света", коментират от МОН.

 

От образователното ведомство допълват, че партньорството между INSAIT и Toyota търси пресечните точки между изкуствения интелект и роботиката и е уникално за страната ни, тъй като помага тя да се позиционира като дестинация, където се правят изследвания на световно ниво и се създават технологии от бъдещето.

 

Българският принос

 

Ръководител на екипа от българска страна ще бъде проф. Люк Ван Гул, преподавател в INSAIT. От Института разкриват, че той е сред най-известните и цитирани учени в света в областта на изкуствения интелект и компютърното зрение.

 

"INSAIT ще допринесе за инициативата на Toyota Human Support Robot, като разработи AI за по-продължителен и независим живот. Взаимодействието между компютърното зрение и обработката на естествен език е ключов елемент на проекта", коментира проф. Ван Гул. "INSAIT се гордее да си сътрудничи с Toyota и приветства импулса и синергията, които генерират подобни възможности", добавят от българското изследователско звено.

 

 

Очаква се сътрудничеството с японската корпорация да стартира с осигуряване на финансиране за докторантски стипендии. Те ще бъдат насочени към постигане на пионерски напредък в сферите на ИИ и роботиката и към проправяне на пътя за вълнуващи бъдещи технологични пробиви.

 

"Разработването на робота е само една част от това партньорство, което ще бъде разширено и надградено в следващите месеци и години. Планира се и отпускането на още стипендии за изследователи в INSAIT в областта на изкуствения интелект и роботиката, като целта е да се привлекат топ таланти в България, с помощта на които да се направят нови научни пробиви на световно ниво", подчертават от МОН.

 

"Гордеем се да създаваме оперативни изследователски връзки с организации от световна класа. Сътрудничеството с Toyota обхваща важна област в сферата на изкуствения интелект и ще предложи вълнуващи изследователски възможности на амбициозни докторанти", коментира създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев.

 

Повече за роботизираната система HSR на Toyota вижте във видеото:

 

 

     
Източник: INSAIT, МОН

Ключови думи: INSAIT   Toyota   МОН   изкуствен интелект   роботика   робот   HSR  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...