Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ЕК обяви пакет от мерки за подпомагане на МСП и стартъпи в областта на изкуствения интелект

30.01.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 24 януари т. г. Европейската комисия стартира нова инициатива за стимулиране на иновациите и разработките в сферата на изкуствения интелект (ИИ) на Стария континент. С целенасочения пакет от мерки ще бъдат подпомагани европейски малки и средни предприятия и стартъп компании в разработката на сигурни и надеждни AI базирани технологии и платформи, които зачитат ценностите и правилата на ЕС.

Инициативата идва в продължение на политическото споразумение относно Законодателния акт за изкуствения интелект (AI Act) – първият всеобхватен нормативен документ за ИИ в света, което беше постигнато през декември 2023 г.

 

Какво предвижда новият план?

 

Пакетът включва широк набор от мерки, с които ще бъдат насърчавани разработването, внедряването и използването на изкуствен интелект, като на компаниите от екосистемата, които развиват проекти в това направление, ще бъде предоставян привилегирован достъп до суперкомпютри и други ресурси.

 

Сред заложените в новия план мерки в подкрепа на европейския бизнес са още:

 

  • Създаване на AI фабрики и възможности за стартъпите да закупуват и надграждат суперизчислителна инфраструктура, предназначена за разработката на изкуствен интелект и по специално на бързи алгоритми за машинно самообучение и на т. нар. големи GPAI модели – широкообхватни платформи с ИИ за общо предназначение;

 

  • Разкриване на специализирана служба за ИИ в структурата на Комисията, която да развива и координира политики в областта на изкуствения интелект на европейско ниво, както и да осъществява надзор над прилагането и изпълнението на Законодателния акт за ИИ;

 

  • Провеждане на информационни кампании за иновации в сферата на ИИ, които да осведомяват МСП и стартъпите относно съществуващи възможности за финансова и капиталова подкрепа, присъединяване към общоевропейски пространства за данни и други релевантни инициативи и др.

От ЕК планират също и учредяването на два европейски консорциума за дигитална инфраструктура с участието на държави членки на ЕС. Тези специализирани технологични групи ще се фокусират върху разработката на общоевропейски езикови модели, както и на AI базирани инструменти от последно поколение.

 

Основна цел ще бъде разрешаването на различни ключови проблеми в градовете чрез цифрови двойници, включително във връзка с олекотяване на пътния трафик, контрол на замърсяването и др.

 

 

Какви възможности за бизнеса и индустрията се разкриват?

 

С въвеждането на пакета от мерки се предвижда изменение на Регламента за EuroHPC JU – съвместното предприятие (СП) за високопроизводителни изчислителни технологии на ЕС, като създаването на фабрики за изкуствен интелект ще бъде новият стълб на инициативата.

 

От ЕК припомнят, че до 13 февруари т. г. тече съревнованието "Large AI Grand Challenge", в което водеща роля им финансираният от ЕС проект AI-BOOST, а СП EuroHPC осигурява достъп до европейските суперкомпютри. Конкурсът насърчава местни стартиращи предприятия да разработят широкомащабни модели с ИИ и да ги предоставят с отворен код за нетърговска употреба или като публикуват резултатите от научните си изследвания.

 

До четири обещаващи стартъпа ще получат достъп до изчислителната инфраструктура, а победителите в предизвикателството ще си поделят наградния фонд от 1 млн. долара.

 

Съгласно новия план ЕК планира да въведе обслужване на едно гише за стартъпи и иноватори от AI екосистемата и да ги подпомага в научни изследвания, разработка на алгоритми, тестване, оценка и валидиране на мащабни ИИ модели. Предвижда се още и развитието на широка гама базирани на изкуствен интелект приложения, които се основават на GPAI модели.

 

Подкрепа за GenAI разработките

 

Акцент в пакета от специализирани мерки за технологичната общност в сферата на ИИ е и осигуряване на целево финансиране за генеративен изкуствен интелект по програмите Хоризонт Европа и Дигитална Европа. Очаква се в това направление да бъдат генерирани допълнителни частни и публични инвестиции в общ размер на около 4 млрд. евро до 2027 г., уточняват от ЕК, като допълват, че ще бъдат насърчавани и инвестициите в AI стартъп и скейлъп компании посредством рисков капитал, акселератори и др.

 

Европейските таланти в областта на генеративния AI ще бъдат подпомагани още посредством образователни и обучителни инициативи, програми за придобиване на умения и преквалифициране.

 

Ключов стълб от новия план на ЕК за ИИ е и инициативата GenAI4EU, която цели да подкрепи развитието на нови и иновативни приложения на генеративния изкуствен интелект в 14-те индустриални екосистеми в Европа, както и в публичния сектор. Основните технологични области, заложени в проекта, са роботика, здравеопазване, биотехнологии, производство, мобилност, климат и виртуални светове.

 

     
Източник: ЕК; снимки: ЕК, Dreamstime

Ключови думи: ЕК   Европейска комисия   AI   изкуствен интелект   AI Act   МСП   стартъпи   генеративен ИИ   суперкомпютри  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...