Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Екосистема от европроекти с фокус върху данните в производствения сектор – сред акцентите на EMO 2023

22.08.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Паневропейската мрежа за иновации в производството EIT Manufacturing ще се представи с цели три щанда на предстоящото издание на водещото световно изложение EMO Hannover 2023, което ще се проведе от 18 до 23 септември т. г.

Темата за пълноценното използване на данните в индустрията и възможностите за основана на данни колаборация ще бъде основен акцент в участието на технологичната общност, подкрепяна от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), който е част от структурата на Европейския съюз.

 

На щанд B40 в зала 9 на изложбения и конгресен център в Хановер от организацията ще представят пред международната аудитория пет актуални европейски проекта с фокус върху производствените данни и т. нар. споделени цифрови пространства на секторно или национално ниво.

 

На втория си колективен щанд (E34 в зала 9) в специалната стартъп зона на форума EIT Manufacturing ще презентира 20 обещаващи стартиращи компании и техните иновативни решения за сектора на промишленото производство. Третата локация (щанд H22, отново в зала 9) ще бъде запазена за собствената дейност на организацията и новостите в портфолиото й от услуги за европейския бизнес.

 

Когато отделните проекти се превърнат в екосистема

 

Развитието на една инициатива от отделен проект до високотехнологична екосистема – това ще демонстрират от паневропейската мрежа за иновации, запознавайки многобройната публика с целите и напредъка по научноизследователските програми в сферата на данните в производството AMIDS, DIONE-X, EuProGigant, ESCOM и Flex4Res.

 

Дейността на организацията в това направление стартира през 2021 г. по линия на Gaia-X – инициативата за разработване на обединена защитена инфраструктура за данни на Стария континент и гарантиране на общоевропейски цифров суверенитет. Първият стълб на платформата е EuProGigant (накратко от European Production Giganet) – двунационален проект, финансиран от германските и австрийските власти, който цели да постигне интелигентно и суверенно използване на данни от интелигентните устройства, сензори, машини и системи в европейската производствена индустрия.

 

"С течение на времето този единичен проект се превърна в цяла екосистема в сферата на т. нар. пространства за данни (data spaces), която се фокусира върху простия и сигурен обмен на информация и услуги във връзка с работата на индустриалните системи и оборудване.

 

 

Днес петте пионерски изследователски проекта AMIDS, DIONE-X, EuProGigant, ESCOM и Flex4Res съвместно работят за надеждни решения на различни предизвикателства в производството, включително повишаване на устойчивостта на веригите за доставки, оценка на въглеродните отпечатъци във фазата на проектиране на продуктите, популяризиране на балансираните периферно-облачни среди в суверенни инфраструктури от системи, компоненти и услуги и др.", разказват от EIT Manufacturing.

 

Данните в подкрепа на европейското производство

 

Напредъкът по проектите демонстрира как данните могат да спомогнат в процеса по създаване на добавена индустриална и бизнес стойност, като същевременно доказват предимствата на т. нар. "data-driven" бизнес модели, основани на данните. Обещаващите резултати от инициативите със сигурност ще подкрепят завръщането на изнесените европейски производства обратно на Стария континент, убедени са от технологичната общност.

 

Посетителите на щанда на паневропейската мрежа за производствени иновации ще имат възможността да се запознаят с детайли относно:

 

  • Проекта "Австрийско пространство за данни за иновации в производството" (AMIDS) с фокус върху възможностите за колективно свързано проектиране и произвеждане на индустриални компоненти и изделия;

 

  • Научноизследователският проект за отворен и сигурен обмен на данни по цялата верига на процесите в металообработващия сектор и машиностроителната индустрия DIONE-X;

 

  • Проекта за периферни услуги и компоненти ESCOM, който поставя акцент върху балансираните периферно-облачни платформи и суверенното използване на данните от тях в производствената среда;

 

  • Европейския изследователски проект Flex4Res, предназначен да подобри устойчивостта на веригите на доставките чрез сигурен и суверенен обмен на данни между компаниите.

 

     
Източник: EIT Manufacturing

Ключови думи: EIT Manufacturing   EMO Hannover   EMO   данни   производство   AMIDS   DIONE-X   EuProGigant   ESCOM   Flex4Res   цифрови пространства  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...