Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Тенденции в складовата автоматизация през 2023 г.

30.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалният пазар на технологични решения за складова автоматизация е изправен пред сериозното предизвикателство да предлага гъвкави системи, които да компенсират едновременно негативните ефекти от скорошните икономически кризи в световните вериги на доставките и критичния недостиг на квалифицирани кадри за сектора.

 

За да изследват и обобщят тенденциите в сегмента през настоящата година, от щатската компания Vecna Robotics влизат в сътрудничество с маркетинговата агенция CITE Research. Партньорите анкетират над 1000 фирми и организации в сферата на складовата автоматизация от различни сектори – автомобилостроене, логистика, производство на потребителски стоки и промишлени изделия, електронна и конвенционална търговия и др.

 

А ето и изводите от проучването накратко:

 

 • Модерните складове страдат от сериозен "глад" за персонал: болшинството от участвалите в допитването компании споделят, че разполагат с 10 до 25% по-малко служители от необходимото;

 

 • Най-значителен недостиг на специалисти има на длъжностите, свързани с товарене/разтоварване/манипулиране с материали и управление на високоповдигачи. Съответно 34 и 31% от анкетираните споделят, че им е трудно да намират и назначават работници на такива позиции;

 

 • Автоматизацията е решение, а не проблем – над 70 на сто от запитаните считат, че технологиите за автоматизация имат позитивен ефект върху работната ръка, а повече от 50% смятат, че тя създава много повече кариерни възможности, отколкото елиминира;

 

 • Автоматизираното палетизиране и транспортиране на палети е все още в зародиш в индустрията – автоматизацията до голяма степен остава неоползотворена възможност за множество компании, а 76% от анкетираните никога не са внедрявали конвенционален, мобилен робот (AMR) или самонaсочващо се превозно средство (AGV) в складовото си стопанство;

 

 • Големите предприятия все по-целенасочено инвестират в автоматизация – 50% от участниците в този сегмент с обща площ на съоръженията от над един милион кв. фута (близо 100 хиляди кв. м) вече са реализирали вложения в автономни мобилни роботи, а най-активни са компаниите в сферата на електронната търговия и автомобилната индустрия;

 

 • Решенията за автоматизирано намиране на складови единици са най-търсени, а тези за автоматизирано манипулиране – с най-голям неизползван потенциал. 78 на сто от запитаните вече са интегрирали подобна система в халетата си. В сектора на потребителските стоки над 90% от респондентите споделят, че използват някаква технология за автоматизация на приложението, но с превес са софтуерните решения пред хардуерните системи, които биха елиминирали все още водещото ръчно манипулиране със складовите контейнери.

 

Според прогнозите на CITE Research до 2025 г. глобалният пазар на системи за складова автоматизация ще достигне 70 млрд. щатски долара.

 

 

Да внедриш или да не внедриш – това е въпросът

 

С натрупването на множество проблеми и предизвикателства пред глобалния сектор на складовата логистика над 85% от участниците в проучването споделят, че планират в рамките на следващата календарна година да внедрят някаква форма на автоматизация.

 

Никак не е изненадващо, че водещи мотиви зад това решение са недостигът на кадри (при 25 на сто от запитаните) и кризите с веригите на доставките (при други 25%). Първият сценарий се отразява негативно основно на малките и средни предприятия, докато вторият е проблем за големите компании, информират от маркетинговата агенция.

 

Що се отнася до основните бариери пред по-масовото автоматизиране на технологичните процеси в складовете, анализаторите отчитат, че все още са налице доста такива, въпреки че 4 на всеки 10 запитани фирми докладват бърза възвръщаемост на направените инвестиции.

 

Притесненията на компаниите са свързани най-вече с бюджетните разходи ( при 41% от отговорилите на анкетата) и възвръщането на капиталовложенията (при 40%). 54 на сто от участниците в изследването споделят, че именно по такива съображения са се отказвали да внедрят дадено решение досега.

 

Сред останалите проблеми във връзка с имплементирането на проекти в сферата на складовата автоматизация са сложността на процеса и планирането (при 39% от респондентите), трудностите във връзка с физическата интеграция (при 38%) и несъвместимостта на готовите стандартни решения с конкретното приложение (при други 38%).

 

Кои са най-желаните технологии в сектора?

 

Запитани какви точно решения планират да внедрят, компаниите посочват:

 

 • 5G комуникация (41% от всички и 50% от производствените предприятия);
 • ERP платформи и системи за складов мениджмънт (38% от всички, 44% от автомобилните производители и 42% от производствените предприятия);
 • Системи за съхранение на енергия и зарядни технологии (37% от всички);
 • Автоматизирани системи за складово съхранение (35% от всички и 41% от фирмите в сферата на търговията);
 • Оборудване за автоматизирано манипулиране с материали и обекти (палети), включително роботи (31% от всички, 36% от автомобилните производители и 22% от търговските компании).
     
Източник: Vecna Robotics; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Складова автоматизация   индустриална автоматизация   роботика   Vecna Robotics   CITE Research  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Маштех 2023
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс STRATUS
ПАКС Сълюшънс ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Industrial Tech Forum 2023
Последно от Бизнес
Маштех 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...