Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Индустриалната метавселена – производствената реалност на бъдещето?

Модерната индустрия функционира в рамките на един тотален парадокс – фабриките и заводите са изправени пред предизвикателството да произвеждат все повече с все по-малко ресурси. Ключова технологична тенденция, насочена към ефективното разрешаване на този проблем, е дигитализацията.

 

В нейния контекст се формира ясна и единна цифрова визия за бъдещето на производството, икономиката и обществата, която все повече пазарни анализатори дефинират като "индустриална метавселена".

 

Какво представлява концепцията?

 

Индустриалната метавселена е смесена и всеобхватна реалност, която виртуално моделира и пресъздава в компютърно генерирана действителност реални машини, заводи, градове, транспортни мрежи и други комплексни системи. Подобно на вече широко популярната концепция за метавселената, наложена от социалните мрежи, тази платформа предлага на участниците в нея завладяваща и интерактивна, непрекъсната и синхронна симулация на физическия свят в реално време.

 

Според мнозина това е логичната следваща стъпка на съвременната индустрия по пътя й към повсеместната интелигентна цифровизация отвъд Industry 4.0. Заинтригуван от бързото развитие и популяризиране на тази идея, екипът на списание MIT Technology Review – издание на Масачузетския технологичен институт (MIT), провежда в колаборация със Siemens задълбочено проучване на нагласите, с които светът на модерната промишленост посреща представата за свое напълно функционално и цялостно виртуално копие.

 

Наскоро от изданието публикуваха в детайлен доклад резултатите от изследването, проведено в края на 2022 г. под формата на интервюта с водещи глобални експерти, технологични анализатори, представители на индустриални и академични организации и др.

 

Мащабната анкета изучава възникването и налагането на индустриалната метавселена като производствена реалност на бъдещето, нейните потенциални приложения, възможностите и предизвикателствата пред развитието й, както и влиянието, което се очаква да окаже върху глобалния бизнес и всекидневния ни живот.

 

Мащаби

 

Макар много хора да свързват понятието "метавселена" с пъстър виртуален свят за забавление, пазаруване и други приятни ежедневни дейности, индустриалният му вариант притежава потенциала да революционализира физическата промишлена действителност по начин, по който много малко технологични иновации досега са успявали.

 

"В този дигитален свят фабрики, машини, сгради, градове, превозни средства и цели трафик системи могат да бъдат симулирани и пресъздавани онлайн с възможности за виртуално тестване и конфигуриране, което пести на предприятията ценни ресурси.

 

С помощта на производствената метавселена ще стане възможно разработването на все по-устойчиви продукти, като същевременно с това значително ще се повиши устойчивостта и на самите заводи, на сградния фонд и на градската инфраструктура", се казва в доклада на MIT и Siemens.

 

 

Чрез сливането на дигиталните близнаци с техните реални прототипи индустриалните компании могат да оптимизират производствата и процесите си в непрекъснат цикъл с постоянна обратна връзка за всеки етап и елемент. Това завинаги ще трансформира и начина, по който човекът взаимодейства и си сътрудничи с машините и с другите хора във веригите на стойността, а интеракцията в реално време ще се превърне във водещ стандарт по подобие на действителния свят, допълват технологичните анализатори.

 

Проучването на MIT Technology Review изучава в дълбочина индустриалната метавселена като етап от еволюцията на модерното производство и резултат от конвергенцията на фундаментални технологични иновации като изкуствения интелект и машинното самообучение, цифровите близнаци, облачните и периферните изчисления, IoT, 5G и 6G свързаността, виртуалната и добавена реалност, блокчейн технологиите и др.

 

Докладът изследва ролята на универсалната оперативна съвместимост и силно интегрираните екосистеми за изграждането на производствената метавселена и преодоляването на предизвикателствата във връзка с ефективното оползотворяване на ресурсите и повишаването на устойчивостта на продукцията.

 

Нива на организация

 

Сливането на основните градивни компоненти на дигитализацията ще създаде мощен "интерфейс" между реалния и цифровия свят, който ще надхвърли по стойност и мащаб "сумата от отделните си елементи", убедени са технологичните анализатори на база отговорите на респондентите в анкетата. В резултат ще бъде налице значителна добавена стойност за бизнесите и обществата.

 

Компаниите ще имат възможността да моделират, прототипират и изпитват дузини, стотици или дори милиони варианти на даден дизайн във всепоглъщаща, базирана на действителната виртуална среда – преди да се наложи да вложат човешки и физически ресурси в даден проект. Така дигитално ще се разрешават множество реални проблеми, още преди да са възникнали, поясняват от екипа на списанието.

 

И макар метавселената да се представя като единно и необятно цяло, тя може да бъде подразделена на три основни нива –"Индустрия", "Предприятия" и "Потребители". Първото обхваща симулираните машини, фабрики, транспортни мрежи и други комплексни системи.

 

Във второто попадат компаниите и технологиите, който правят възможна свързаната и повсеместна бизнес колаборация, сред които са и виртуалните работни пространства. Третото описва дигиталното преживяване на ниво потребител, включително възможните развлекателни аспекти на промишленото производство – шопинг, гейминг, социални контакти и др.

 

Кога ще станат реалност първите приложения?

 

Макар пилотните приложения на иновативната концепция в голямата си част все още да са в процес на разработка, индустриалната метавселена вече е на прага на предприятията и обещава да се наложи като водещ бизнес императив, разрешавайки реални проблеми чрез оптимална ресурсна ефективност, устойчивост, декарбонизация и дематериализация на индустрията. Човекът се очаква да остане в центъра на новата производствена реалност въпреки "изобилието" от дигитални версии на физически машини, роботи и системи, които ще я изпълват, уточняват от MIT Technology Review.

 

 

А ето и кои са основните тенденции, възможности, предизвикателства и очаквани ефекти в развитието и реализирането на концепцията според инициаторите на проучването:

 

  • Индустриалната метавселена ще слее дигиталния и реалния свят, ще създаде непрекъснат процес на обмен на данни и информация и ще подпомогне вземането на решения, позволяващи на индустриите виртуално да решават изключително комплексни физически проблеми;
  • Цифровият близнак ще се превърне в ключова градивна единица на метавселената с възможностите си за детайлно пресъздаване на сложни физически обекти и системи. Следващото поколение дигитални двойници ще бъде "фотореалистично", базирано на изкуствен интелект и универсално свързано към новата мета екосистема;
  • Метавселената ще трансформира всички индустрии, включително процесите по проектиране, инженеринг, изпитване, конфигуриране, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и т. н.;
  • Ежедневието ни също радикално ще се промени, включително начините, по които възприемаме физическата среда и взаимодействаме с нея, по които работим, живеем, произвеждаме стоки, пътуваме…;
  • Ключовите технологии, които ще превърнат метавселената в "новата реалност", все още се развиват и еволюират. Сред рях са свързаността, изчислителната мощ, прецизността на възпроизвеждане при дигиталните близнаци, универсалната оперативна съвместимост, киберсигурността и др. Пазари, платежни системи, стандарти, нормативна рамка и инфраструктури във връзка с инструментите и приложенията на метавселената тепърва трябва да бъдат разработени и въведени;
  • Партньорствата и технологичните колаборации на надсекторно ниво ще бъдат ключови за успешните приложения на концепцията. Организациите ще трябва да си сътрудничат с доставчици, конкуренти, клиенти, стартъпи, ентусиасти, държавни институции и всички ангажирани страни, за да направят възможни необходимите сложни технически решения – да чуят и вземат предвид всяка ценна идея и всяко мнение относно ефективната реализация на метавселената.
     
Източник: MIT; снимки: MIT, Dreamstime

Ключови думи: MIT   MIT Technology Review   Siemens   индустриална метавселена   метавселена   дигитални близнаци   Industry 4.0   изкуствен интелект  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...