Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Модерна лаборатория за интелигентни системи и изкуствен интелект ще подпомага обучението на бъдещите инженери в ТУ-София

11.04.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Иновативна лаборатория за интелигентни системи и изкуствен интелект, напълно финансирана и оборудвана от Бош Инженеринг Център София, беше открита официално вчера в Техническия университет в столицата.

 

Съоръжението ще помага на студентите от едноименната нова бакалавърска специалност, по която започна прием миналата година, да усвояват ценни теоретични знания и практически умения с помощта на най-новите технологии в областта. Част от апаратурата в него са съвременна компютърна техника, развойни комплекти, специализирани измервателни средства и други продукти и системи, които могат да се използват както в обучителен режим, така и в реални продуктови приложения.

 

"Ние вярваме, че доброто образование е най-важното условие за успеха на всеки бъдещ специалист и чрез съчетанието му със солидна практическа подготовка, в която и ние ще се включим, ще допринесем за подготовката на отлични бъдещи кадри в сферата на технологиите и изкуствения интелект", заяви по време на откриването главният изпълнителен директор на Роберт Бош България Константин Конов.

 

Изграждането и въвеждането в експлоатация на лабораторията е част от 10-годишен договор за партньорство между висшето учебно заведение и Бош Инженеринг Център София, което стартира през 2022 г. с разкриването на новата специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект".

 

Иновации за автомобилостроенето

 

По линия на колаборацията си с ТУ-София специалисти от Бош Инженеринг Център активно сътрудничат в разработката на учебния план по иновативната дисциплина, както и на специализирания практически модул "Интелигентни технологии за автомобилната индустрия", който е ключов елемент от вече приетата и одобрена образователна програма.

 

Създадена като съвместен проект на Факултета по индустриални технологии към университета и инженерния център, това е една от първите подобни програми у нас, реализирани чрез синергия между академичната сфера и бизнеса. Амбицията на създателите ѝ е в бъдеще да продължат да я развиват съобразно потребностите на пазара на кадри с акцент върху последните две години на обучение, които осигуряват най-съществени специализирани познания и умения.

 

 

"Достъпът до иновативни съвременни технологии е изключително важен за качеството на учебния процес и за развиване на практическите умения на студентите. Подкрепата на Бош като партньор с международна значимост допълва усилията на ТУ-София да бъде иновативна образователна институция в областта на високите технологии", подчерта деканът на Факултет по индустриални технологии проф. Георги Тодоров на официалната церемония.

 

Квалифицирани кадри за индустрията

 

В учебния план на новата специалност е заложено на бакалаврите да бъдат предоставяни задълбочени знания в сферите на компютърните науки и математиката, които биха им били нужни, за да участват в реализацията на иновативни приложения на изкуствения интелект в практиката. Студентите имат възможността да усвояват познания и относно някои от най-авангардните индустриални и информационни технологии.

 

Придобиването на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалността "Интелигентни системи и изкуствен интелект" ще гарантира на младежите отлични възможности за успешен кариерен старт в компании от високотехнологичния сектор у нас и в чужбина, чиято дейност е в сферата на изкуствения интелект, роботиката и промишлените системи, поясняват от Роберт Бош България.

 

Част от многобройните инициативи на Бош Инженеринг Център София в подкрепа на връзката между образованието и бизнеса са различни дейности с цел усъвършенстване на квалификациите и обогатяване на опита на младите инженерни кадри в страната, включително:

стажантски кампании, програми за дуално обучение, както и фирмената академия за подготовка на софтуерни инженери Bosch ECS Career Camp, която вече проведе първите си две издания.

     
Източник: Бош Инженеринг Център София

Ключови думи: Бош Инженеринг Център София   ТУ-София   Роберт Бош България   изкуствен интелект   интелигентни системи   индустрия   автомобилостроене  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...