Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои са печелившите модели в индустриалната автоматизация

17.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Промишлените предприятия залагат много на роботиката и автоматизацията и голяма частот тях смятат през следващите пет години да насочат 25% от капиталовите си инвестиции в автоматизирани системи, сочи последното издание на глобалното проучване за използването на роботизирани решения в индустрията 2022 McKinsey Global Industrial Robotics Survey.
 
Според проучването, изготвено от консултантска компания McKinsey, през следващите пет години секторът на търговията и потребителските стоки ще води по обем на инвестициите в решения за автоматизация, като 23% от представителите на сектора смятат да похарчат над 500 млн. щатски долара за тази цел. 15% са производителите на храни и напитки, които смятат да инвестират в автоматизация, следвани от 8% от компаниите от автомобилния сектор. Най-голям е делът на планиращите подобни инвестиции компании в логистиката – 30%.
 
Някои аспекти на производствената дейност са по-податливи на автоматизиране от други, като рутинните задачи са на челно място в списъка. Дейности като избиране (picking), опаковане, сортиране, преместване от точка до точка и качествен контрол вече са автоматизирани в известна степен и ще продължат да привличат съществени инвестиции през следващите години. Коренно различно е положението със задачи като асемблиране, щамповане, повърхностна обработка и заваряване, които до голяма степен изискват човешка намеса, и затова е по-малко вероятно да бъдат напълно автоматизирани в краткосрочен и средносрочен план.

Кои са пречките пред масовото внедряване на решения за индустриална автоматизация

Автоматизацията се очертава като нелека задача, като за 71% от компаниите основното предизвикателство са капиталовите разходи, а за 61% – липсата на опит. Налице са все още и опасения, че автоматизацията ще доведе до загуба на работни места. Подобни опасения според McKinsey са неоснователни, тъй като автоматизацията обикновено води до промени в ролите на работниците, а не до излишество на работна ръка.

Пречка пред внедряването на решения за автоматизация за 42% от компаниите е трудното намиране на доставчици на цялостни решения за роботизация в техния регион. Те намират решение в партньорства с интеграторите на вече наличните в производствата им решения, стартиращи компании и доставчици на иновативни решения.


Предприятията изразяват опасения и по отношение на това как ще се вместят новите роботизирани решения в съществуващите пространства и евентуалната невъзможност на машините да взаимодействат с тях. Безопасността и рискът от кибератаки също будят притеснение.

Как да подходят доставчиците на решения за автоматизация

За да помогнат на компаниите да се справят с тези предизвикателства, доставчиците на технологии за автоматизация и роботизация ще трябва не само да дадат убедителни отговори на въпросите, които вълнуват техните клиенти, но и да работят здраво, за да се отличат от конкурентите си.
 
Клиентите биха искали да видят различни цени, мащаб и иновации. Важни още са качеството на продукта и примерите за успешно реализирани проекти. Доставчиците ще трябва да предложат решения, които са изгодни, внедряват се бързо, надеждни са, безопасни и мащабируеми. Успешен в този контекст би бил модел, при който се предлага цялостна услуга – от инсталация и интеграция до поддръжка и обслужване през целия жизнен цикъл на решението. С това са съгласни 62% от участниците в проучването.
 
Доставчиците на решения за автоматизация, които могат да предложат роботизация като услуга (robotics-as-a-service) и пълна поддръжка (както на хардуера, така и на софтуера), ще получат съществено конкурентно преимущество. Според проучването на McKinsey 55% от компаниите предпочитат този модел, докато 52% биха предпочели системните интегратори постепенно да предадат отговорностите на екипите на компанията. Сравнително често се избира и вариант, при който се работи с доставчик на оригинално оборудване и софтуерен интегратор, а за поддръжката се ангажират местни компании.

Струва ли си усилието

Предлагането на точната услуга в точния момент по точния начин е трудна задача за доставчиците на роботизирани и автоматизирани решения.С оглед на нуждата на промишлените предприятия да повишат производителността, да подобрят качеството, да създадат стабилни снабдителни вериги и да намерят решение на недостига на работна ръка – все проблеми, с които автоматизацията може да се справи, усилието ще бъде добре възнаградено. Доставчиците, които ефективно помагат на компаниите да осъзнаят ползите от автоматизацията и да промотират технологиите в различните сектори, ще реализират големи приходи и ще поемат по позитивна бизнес траектория.

     
Източник: McKinsey; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: McKinsey   роботизация   автоматизация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...