Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Wi-Fi 7 набира скорост

18.11.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Wi-Fi 7 се очертава като все по-важна свързваща технология, която привлича все повече инвестиции от страна на мобилните оператори, производителите на оборудване и фирмите, сочи ново проучване на световния алианс, ангажиран в подобряването на Wi-Fi стандартите и услугите Wireless Broadband Alliance (WBA).
 
Според проучването повече от една трета (33%) от мобилните оператори, производителите на оборудване и фирмите в световен мащаб вече планират да внедрят Wi-Fi 7 до края на 2023 г. Wi-Fi 7 ще обогати възможностите на Wi-Fi връзката с нови технологии като Multi-Link Operation (MLO) и Time Sensitive Networking (TSN), които са особено важни за приложения в сферата на Индустрия 4.0.
 
Проучването показва още, че в настоящия момент Wi-Fi 6E е най-използваната версия на технологията, като 53% от компаниите вече са я въвели, а други 44% планират да направят това в следващите 12 - 18 месеца.
 
Преходът към Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7 се обуславя от растящото търсене за приложения с ниска латентност и използване на голямо количество данни – от умни градове и технологии като бъдещата метавселена до Индустрия 4.0. По-новите Wi-Fi технологии предлагат по-добро планиране и по-големи възможности за управление на смущенията, които компаниите, обхванати от проучването, приемат за съществено важни при поддръжката на приложения с висококачествени видео изображения, виртуална реалност (VR), обогатена реалност (AR) и др.
 
Проучването на WBA отчита значението, което компаниите отдават на качеството на преживяването (QoE) за крайните потребители, като 90% от операторите, производителите на оборудване и фирмите го определят като ключов фактор в монетизирането на техните Wi-Fi услуги. 61% от респондентите определят услуги като излъчване на видео изображения с висока резолюция, AR, VR и потенциалните приложения на метавселената като ключови възможности за генериране на приходи.
 
Според участвалите в проучването компании конвергенцията между Wi-Fi и клетъчните технологии е от съществено значение за подобряване на потребителското изживяване. Според 70% от компаниите Wi-Fi и 5G ще съществуват съвместно, а според 61% конвергенцията ще осигури повече гъвкавост за бизнес услугите. 53% от респондентите признават, че конвергенцията между лицензирани и нелицензирани услуги е от критично важно значение за актуалните им търговски стратегии.
 
"Това, което можем да кажем е, че индустрията като цяло отчита нарастващата стойност на Wi-Fi технологията в зората на дългоочаквани нови приложения. Нещо повече, операторите, производителите на оборудване и фирмите по света знаят, че тези приложения могат да бъдат реализирани най-добре в конвергентна среда, в която Wi-Fi и 5G се допълват една друга. Освен това, виждаме как индустрията напредва с главоломна скорост към Wi-Fi 7, като мобилните оператори приемат Wi-Fi като част от своите 5G стратегии, за да осигурят максимално покритие и оптимизация на капацитета, всичко това в полза на потребителското изживяване", коментира Тиаго Родригес, главен изпълнителен директор на WBA.

     
Източник: WBA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: WBA   Wi-Fi   5G   Индустрия 4.0   Multi-Link Operation   MLO   Time Sensitive Networking   TSN  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...