Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Швейцарски изследователи използват цифров двойник за оценка на хиперлуп системи

31.10.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Изследователи от швейцарската фондация EuroTube пуснаха дигитална платформа, която позволява създаването на симулации на хиперлуп (hyperloop) транспортни системи. С помощта на цифровия двойник могат да се симулират ефектите от тази технология на придвижване и оптималният дизайн на мрежата за вакуумен транспорт в съществуващата транспортна среда. Той покрива както транспортните решения, така и потреблението на енергия и ресурси за построяването и оперирането на инфраструктурата.
 
Хиперлуп (hyperloop) е напълно нова технология за придвижване, развивана от няколко компании в света. Тя включва транспортиране на хора и товари със скорост от 1000 км/ч с левитиращи на магнитни релси влакове във вакуумни тръби. При това енергопотреблението на тези влакове е еквивалентно на това на конвенционалните.
 
С помощта на цифровия двойник на системата ще могат да се съберат данни за прогнозното търсене на услугата, дизайна на мрежата, възможностите за развитие на пазара, като специално внимание ще бъде отделено на анализа на конкуренцията и кооперирането с други транспортни методи. Освен това, с този инструмент EuroTube може да моделира и планира графиците на бъдещите хиперлуп системи на базата на проектираната инфраструктура и превозни средства.
 
Цифровият двойник ще предостави данни за потреблението на ресурси и енергия и емисиите от всички материали, използвани в изграждането на инфраструктурата и превозните средства, както и за енергията, необходима за функционирането им.
 
Според швейцарските изследователи цифровият двойник може да помогне на организациите, ангажирани в планирането на трафика, логистични компании, жп и въздушни оператори да преценят плюсовете от включването на хиперлуп транспорта в своите дейности.
 
Първоначалните проучвания, извършени с цифровия двойник, сочат, че хиперлуп системата би могла да замени част от континенталните полети по най-важните маршрути и така да спомогне за облекчаване на летищните и космическите операции. Освен това хиперлуп технологията може да спести голямо количество емисии в сравнение с тези полети.
 
"Използваме цифров двойник, за да премахнем гадаенето от процеса на планиране на хиперлуп инфраструктурата. С все повечето налични данни можем да обмислим приложенията и ползите за околната среда на хиперлуп инфраструктурата", заяви д-р Лоренцо Бенедети, директор изследователска и развойна дейност в EuroTube.

     
Източник: EuroTube

Ключови думи: EuroTube   hyperloop   цифрови близнаци   транспорт   хъперлуп системи  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Маштех 2023
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс STRATUS
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Industrial Tech Forum 2023
Последно от Технологии
Маштех 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...