Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Етикетиране в края на линията – как да етикетирате палети ефективно?

 

Палетите, известни още като третична опаковка, служат не само за улесняване на транспортирането на стоки, но и за осигуряване на проследимост на производствените партиди. Редица индустрии – от хранително-вкусовата, бутилиращата и козметичната до фармацевтичната, и химическата, поставят на палетите т.нар. транспортни етикети или палетни етикети, чието съдържание в основата си е унифицирано, за да гарантират надеждността и безопасността на своите продукти. Идентификацията на палетите се основава на обща основа, като най-разпространени са стандартите на GS1, използващи баркодове и SSCC – сериен номер, уникално идентифициращ логистичната единица, в случая палета. Това позволява всяка отделна единица да бъде проследена по цялата верига на доставки. Етикетите съдържат и други типове кодове като GTIN, партиден номер, сериен номер и срок на годност, както и допълнителна информация като име, адрес на производител, съдържание на опаковката, дата на производство, количество и др.
 
Как работи етикетирането на палети?
Процесът включва три етапа – генериране на етикетното съдържание, отпечатване на етикета и залепването на етикета върху палетизираната продукция.
 
Генерирането на етикета се извършва посредством софтуерни решения – опростени или комплексни. За малки производства съществуват базови стандартни софтуери, които не изискват големи ресурси и са лесни за работа, докато при големи производства създаването на етикета е резултат от взаимодействието между софтуера на етикетиращите системи и ERP системите на фабриката.
 
Отпечатването на вече създадения етикет се извършва в реално време от принтиращи системи, разположени в мястото на отвеждане на готовите палети от производствената линия. Това гарантира, че данни като серийни номера или час са абсолютно точни за всяка една палета.
 
Кои етикетиращи системи са подходящи за етикетиране на палети?
Изборът на система зависи от това дали залепването се извършва ръчно или автоматично. При ръчно етикетиране се ползва индустриален етикетен принтер, като операторът взема отпечатания етикет и го залепва върху съответната палета.
 
Ръчното етикетиране не е реалистично решение за големи бизнеси с автоматизирани производства и големи обеми. Те използват автоматични принтер-апликатори, позволяващи етикетирането на стотици палети за кратко време. Съвременните системи за автоматично етикетиране на палети са конструирани да отговорят на изискванията и на най-високоскоростните производствени линии така, че да няма забавяне по веригата на доставки. От изключителна важност е възможността за ефективна интеграция и свързаност на принтер-апликаторите със софтуерните ERP системи на фабриките и системите за управление на складове (WMS).
 
Препоръчани системи за ефективно етикетиране на палети
Бетелгиус има повече от 28 години опит на пазара и е основен доставчик на индустриални системи за етикетиране. Компанията работи със световноизвестни производители като Logopak и cab.

Специално предназначени за автоматично етикетиране на палети са принтер-апликаторите Logopak от сериите 700, 800 и 900. Logopak серия 700 е автоматична компактна система за печат и прилагане на етикети, която осигурява етикетиране на палети според стандарта GS1. Предлага етикетиране надо 120 палета на час. Здравината на машините в комбинация с интелигентните им функции ги правят отличен инструмент за повишаване на производителността на линията. Етикетите се поставят върху палетата по начин, който показва SSCC баркода в зона между 400 мм и 800 мм над нивото на пода и на разстояние 50 мм до десния край на палетата, както е предписано от стандарта GS1. Системите Logopak осигуряват автоматизирано генериране и управление на SSCC кодове.
 
При по-голямо натоварване Бетелгиус препоръчва принтер-апликаторите Logopak серия 800. Съобразявайки се със спецификациите по GS1, системата осигурява напълно автоматично етикетиране на до 180 палета на час. Етикетите могат да се поставят от три страни на палетата в зависимост от избраните апликатори. Logopak 800 работят с 800-метрови ролки за етикети, които осигуряват по-дълго време за работа.
 
Logopak серия 900 са изключително ефективни и напълно автоматизирани принтер-апликатори за етикетиране на продукти и палети при много високи натоварвания. С етикетни ролки и ленти с дължина до 1200 м, тази серия печата и прилага етикети до размер A3 върху продукти или палети. Осигурявайки високоскоростно етикетиране до 240 палета на час, серия 900 лесно превъзхожда повечето конкурентни продукти. Широката гама от различни апликатори осигурява почти неограничени възможности за приложение.
 
За отпечатване на широки етикети за логистичните приложения Бетелгиус препоръчва етикетните принтери на cab SQUIX 6 и A8+ – индустриални настолни принтери за големи етикети. Отпечатват етикетите с голяма скорост и високо качество. Предлагат се разнообразни софтуерни решения, подходящи както за малки бизнеси, така и за големи автоматизирани производства. Софтуерът B-Label+ е гъвкаво и лесно за работа облачно базирано решение, което работи с помощта на специално разработения уеб портал за лесно онлайн създаване на етикети съгласно стандартите на GS1 и принтери cab.
 
За всякакви въпроси не се колебайте да се свържете със специалистите на Бетелгиус.

 

 

 

 

 

Бетелгиус ООД
Централен Офис
София, 1186
кв. Герман, ул. Манастирска воденица 1
Tел: 02 80 90 121, 0896 68 99 77,
0895 44 38 99, 0898 44 02 07
Имейл: sales@betelgeus.com
https://betelgeus.com/bg

     
Източник: Бетелгиус

Ключови думи: Бетелгиус   Logopak   cab   системи за етикетиране   принтер-апликатори  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Фирмена публикация

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...