Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Фирмена публикация

Как да изберем правилните конвейери

06.12.2021
 

Конвейерите са важна част от всяка вътрешна транспортна система за обработка на продукти. Такава транспортна система също така може да съдържа пакетиращи маси, наклонени платформи или въртящи се маси.

Конвейерната система обикновено представлява част от голяма опаковъчна линия, започвайки с подготовката на кашони и завършвайки с палетизирането на опакованите продукти.

От Бетелгиус дават някои насоки относно избирането на правилните конвейери и защо трябва да се доверите на конвейерите на SOCO SYSTEM.

Изберете правилните конвейери, като отговорите на следните въпроси:

 • Какви продукти ще бъдат транспортирани?
 • Тегло, размер и форма
 • Колко продукта ще се транспортират за минута/час?
 • Къде и как?
 • Транспортирането трябва да се извършва хоризонтално или е необходимо изкачване или сваляне на продуктите на височина
 • Какво се случва с артикулите в края на конвейера?
 • Други изисквания освен транспортирането – това може да включва кашониране, палетизиране, стречоване на палети, марикране или етикетиране на продуктите, претегляне и др.)

След като знаете отговорите на тези въпроси, сте готови да изберете подходящите конвейери за вашата транспортна система. Предимство е да познавате различните възможности, които можем да предложим. 

3 различни типа конвейери

Като единствен официален представител и сервизен център на SOCO SYSTEM, ние предлагаме три основни типа конвейери: незадвижвани конвейери, задвижвани конвейери и лентови конвейери.

Незадвижвани ролкови конвейери

Когато се използват незадвижвани ролкови конвейери, транспортирането на продуктите става ръчно или чрез гравитация. За да се осигури движението на артикулите без външна помощ, конвейерите трябва да бъдат монтирани с наклон от 2,5 – 5%. Точният наклон зависи от теглото и повърхността на стоката. Транспортиране на леки стоки с грапава повърхност ще изисква по-голям наклон, отколкото при тежки стоки с гладка повърхност.

Продуктовата гама на SOCO SYSTEM включва незадвижвани ролкови конвейери с пластмасови ролки, стоманени ролки и алуминиеви ролки. Освен това се предлагат и различни видове конвейери с колелца. Избраният тип ролков конвейер зависи от продукта, който искате да транспортирате. Например конвейерите с колелца са подходящи за транспортиране на кутии, кашони, тави и други подобни, а конвейерите с малко междуосово разстояние са подходящи за транспортиране на продукти с неравна повърхност или продукти, които минават през тунелни опаковъчни машини с термосвиваемо фолио.

Задвижвани ролкови конвейери

Транспортирането при задвижваните ролкови конвейери се извършва с помощта на верига или мотор. Движението обикновено е хоризонтално, тъй като наклон не е необходим, за да се движат стоките. При необходимост от наклонен транспорт (изкачване във височина например) е препоръчително използването на лентови конвейери поради увеличеното триене между продукта.

Лентови конвейери

Лентовите конвейери са подходящи, както за хоризонтално, така и за наклонено транспортиране на продукти. Могат да имат различна повърхност и конструкция според спецификата на приложението.

Що се отнася до повърхността, двата основни вида са с гладки ленти за хоризонтално транспортиране или транспортиране с наклон до 10° и с грапави ленти за транспортиране на продукти с наклон от 10° до 28°.

Спрямо конструкцията също има два вида конвейери – лентови конвейери с подложни ролки, подходящи за тежки товари или при транспортиране на артикули на повече от 5 метра разстояние, и лентови конвейери с подложна плоча, подходящи за леки товари и на кратки разстояния.

Защо да изберете конвейерите на SOCO SYSTEM?

Както бе споменато по-горе, конвейерите често са част от по-голяма система за обработка на стоки по най-ефективния начин. Когато избирате своите конвейери е важно да имате предвид системата, от която те трябва да станат част. 

Една такава система трябва да бъде:

 • Лесна за ползване
 • Надеждна
 • Ергономична
 • Гъвкава
 • Ефективна

Конвейерната система на SOCO SYSTEM предлага всичко това. Тя се състои от множество стандартни компоненти, които могат да се комбинират в безкраен брой функционални модули, които отново могат да се комбинират. Гъвкавостта на компонентите и модулите дава възможност да се покрие практически всяка нужда във всеки бизнес, тъй като системата е лесна за преместване, адаптиране и разширяване чрез нови модули. Конвейерната система на SOCO SYSTEM е проектирана да бъде удобна и ергономична.

Ако искате да научите повече за конвейерните системи, не се колебайте да се свържете с нас.

     
Източник: Бетелгиус

Ключови думи: Бетелгиус   Betelgeus   конвейрни системи  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Фирмена публикация

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...