Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Проект осигурява 370 хил. лв. за лаборатория за интелигентни системи в Бургас

22.10.2019   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

370 хил. лв. ще бъдат предоставени на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас по проект "Изграждане и развитие на Център за компетентност и чисти технологии MIRACle" за лаборатория за интелигентни системи, в която приоритетно ще се работи в областта на роботиката и мехатрониката. В проекта участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към БАН.

Ръководител на дейностите ще бъде проф. д-р Сотир Сотиров, който е сред водещите учени в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект в страната. Високотехнологичната лаборатория ще бъде оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект.

Проектът MIRACle e с бюджет от около 24 млн. лв., с които ще бъде изградена научноизследователска инфраструктура с четири основни бази. Дейностите в лабораториите са групирани в 6 работни пакета – иновативни решения в роботиката и автоматизацията; биомехатронни системи; интелигентни среди, процеси и технологии в мехатрониката; нови методи и средства за контрол и изпитвания на мехатронни елементи; математическо осигуряване и моделиране на сложни системи и процеси; 3D моделиране, разработване и въвеждане на пилотни модели на елементи, детайли и системи за мехатрониката.

     
Източник: община Бургас; снимка: Dreamstime

Ключови думи: община Бургас   роботика   мехатроника   MIRACle  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...