Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Рекордни продажби на индустриални роботи през 2018 г.

24.09.2019   |   Бизнес
 

През 2018 г. глобалните продажби на индустриални роботи са били на стойност 16,5 млрд. щатски долара, което е нов рекорд, сочи новият годишен доклад на Международната федерация по роботика (IFR). Около 422 00 робота са били доставени през миналата година, което представлява ръст от 6% спрямо 2017 г. IFR прогнозира, че през 2019 г. поръчките ще са по-малко от рекордното ниво за 2018 г., но от организацията очакват средният годишен ръст за периода от 2020 до 2022 г. да бъде 12%.

Според доклада Азия е най-големият пазар на роботи за промишлени цели с регистриран ръст от 1% през 2018 г. Инсталациите на роботи в следващия по мащаб пазар – Европа – се повишават с 14% и достигат нов връх за шеста поредна година. В Южна и Северна Америка ръстът за 2018 г. е 20%, с което също се отбелязва нов рекорд за шеста поредна година.

Пет основни пазара на индустриални роботи държат 74% от световните инсталации през 2018 г. Това са Китай, Япония, Южна Корея, САЩ и Германия. През същата година Япония е водещият производител на промишлени роботи и осигурява 52% от доставките. Най-големият потребител на роботи с дял от 30% остава автомобилостроенето, следвано от индустрията за производство на електрическо и електронно оборудване, металообработката и машиностроенето.

За първа година в доклада на IFR е анализиран и пазарът на колаборативни индустриални роботи. Въпреки засиленото медийно внимание към тях, през 2018 г. броят на инсталираните коботи е едва 14 000. Предходната година броят на инсталираните колаборативни роботи е 11 100. От 2017 до 2018 г. годишните инсталации на коботи са се увеличили 23%.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботи   колаборативни роботи   коботи  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...