Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботизацията ще създаде повече от 2 млн. нови работни места

05.03.2013   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Повече от 2 млн. работни места ще бъдат създадени през следващите 8 години благодарение на роботизацията в промишлеността, твърди проучване на Международната федерация по роботика (IFR), наречено "Позитивното влияние на работите върху заетостта".

"Повишаването на производителността и конкурентоспособността са от ключово значение за успешното развитие на всяко предприятие. Решението за това са роботиката и автоматизацията. Вероятно някои работни места ще бъдат съкратени, но много повече ще бъдат създадени", смята Гудрун Литценбергер, генерален секретар на IFR.

Според авторите на проучването роботите създават работни места главно заради използването им при разработката на нови продукти и разширяването на индустриите.

Изследването твърди, че голям брой нови позиции ще бъдат открити във връзка с дейностите, необходими за поддръжката на производство, което може  да извършвано единствено от роботи.

Според проучването между 4 и 6 млн. работни места са били директно създадени благодарение на роботизацията през 2011 г. Индиректната заетост в резултат от роботиката се е увеличила до 8-10 млн. работни места. Очаква се, че между 1,9 млн. и 3,5 млн. работни места ще бъдат създадени от роботите през следващите 8 години.

Изследването обхваща 6 страни - Япония, Южна Корея, Китай, САЩ, Бразилия и Германия. Най-много роботи спрямо работно място в производството има в Япония и Южна Корея - над 300 на 10 000 работници, следвани от Германия с над 250 на 10 000 работници. САЩ имат по-малко от половината в сравнение с Япония и Южна Корея.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   роботика  

Област: Бизнес  

Robotics-Bulgaria.com
Подобни статии
Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Robotics-Bulgaria.com

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбяви за работаПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...