Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

KNX е най-популярният протокол за сградна автоматизация през 2012 г.

23.11.2012   |   Бизнес
 

Пазарът на средства за сградна автоматизация все още има потенциал за растеж и го осъществява с впечатляващи темпове, сочи проучване на британската асоциация Building Services Research and Information Association. Според  BSRIA през 2011 г. европейският пазар на интелигентни домове е достигнал стойност от 600 млн. евро - с 13% повече в сравнение с предишната година. Приблизително 70% от пазарната стойност е образувана от продукти, а останалата част се пада на системната интеграция.

Със своя дял от 48% от общия европейския пазар Германия е най-големият производител и потребител на решения за интелигенти домове. Германските производители заемат дял от 70%, благодарение на европейските пазарни лидери ABB, Hager, Gira и Siemens. На Франция и Великобритания се падат съответно 10% и 18% от общия пазар в Европа.

Пазарът на средства за сградна автоматизаци е силно концентриран в строителството на жилища от висок клас, като поръчковите решения за луксозни имоти заемат около 2/3 от пазара. Втората най-важна ниша (с около 20% пазарна стойност) са малкият и средният бизнес, които използват приложения за жилищни и търговски сгради, хотели и ресторанти.

Сравнително непопулярни остават решенията от среден клас с по-ниска цена, но големите производители започват да обръщат повече внимание на промотирането им. Успехът на този сегмент обаче е силно зависим от позицията на строителните компании.

Благодарение на усилията на големите германски производители и активната позиция на KNX Association протоколът KNX е най-популярният в Европа и допринася за технологичния ръст на идустрията. Според проучването на BSRIA, през 2012 г. делът на базираните на KNX решения заема 74% от общия пазар.

Изискванията за комфорт ще бъдат водещи пазарни тенденции в бъдеще, като домакинствата с високи доходи и бизнес клиентите ще продължат да генерират най-големи приходи. В средносрочен план обаче експертите очакват, че пазарът ще се насочи към по-опростени и по-евтини решения от среден клас (базово управление на осветлението, регулиране на температурата, контрол на щори и др.).

     
Източник: BSRIA

Ключови думи: сградна автоматизация   интелигентен дом   KNX  

Област: Бизнес  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...