Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Договориха публично-частно партньорство в областта на роботехниката на европейско ниво

19.09.2012   |   Бизнес
 

Европейската комисия, промишлеността и научната общност договориха публично-частно партньорство в областта на робототехниката. Целта на създаването му е да подпомогне увеличаването на дела на европейските дружества в световния пазар на робототехника, който възлиза на 15,5 млрд. евро годишно.

Представители на европейските производители на робототехника и научноизследователски институти се присъединиха към заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус за подписването на меморандум за разбирателство - първа стъпка към публично-частно партньорство, което ще стартира през 2013 г. Комисията смята, че бъдещото публично-частно партньорство ще укрепи сектора на робототехниката на ЕС.

С използването на 1 млн. индустриални робота в света са създадени или запазени 3 млн. работни места. Европейската робототехническа промишленост заема около една четвърт от световното производство на промишлена роботехника, а делът на пазара на професионалната обслужваща робототехника възлиза на 50%.
 
Очаква се през следващите няколко години, пазарът на домашните роботи и пазарът на професионалната обслужваща робототехника да нараснат с 40%, като най-силен ще бъде растежът при приложенията в сферата на спасителните операции, сигурността и професионалното почистване.

Публично-частното партньорство ще спомогне разработване на стратегически цели за европейската робототехника и подпомагане на тяхното изпълнение; повишаване на промишлената конкурентоспособност на Европа чрез иновативни роботизирани технологии; осигуряване на роботизирани продукти и услуги като решаващи фактори за решаването на предизвикателства пред европейското обществото; задълбочаване на работата в мрежа на европейската робототехническа общност; насърчаване на европейската робототехника; достигане до съществуващите и нови потребители и пазари; принос за изработването на политика по въпросите и намирането на решение на етични, правни и обществени проблеми.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: роботехника   научноизследователски институти   индустриални роботи  

Област: Бизнес  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...