Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Siemens автоматизира ски влек, захранван със слънчева енергия

10.04.2012   |   Технологии
 

Първият в света ски влек, захранван от слънчева енергия, заработи в курортното селце Тена, намиращо се в швейцарския кантон Грисонс. За модернизацията на своя ски влек фирмата Skilift Tenna (GST) избра технологии на направление Индустриална автоматизация на Siemens, съобщиха от компанията.

От своето въвеждане в експлоатация в края на 2011, задвижваният от слънцето ски лифт е произвел три пъти повече енергия от необходимата за нормална работа на съоръжението, като в същото време се е удвоил броят на транспортираните скиори.

С обща дължина от 460 метра ски влекът е разположен на надморска височина от 1644 метра в курортното селище Тена. „След близо 40 годишната му експлоатация, съоръжението вече се нуждаело от цялостна рехабилитация.

За да постигнат това, GST са избрали комбинация от соларна инсталация и високо технологична автоматизация. Инсталираното фотоволтаично оборудване се състои от 82 модула, окачени между две въжета, които автоматично проследяват позицията на слънцето осигурявайки максимална ефективност”, заявиха от Siemens.

„Соларната инсталация произвежда обща мощност от около 90 000 kWh годишно, две трети, от които се връщат обратно в енергийната мрежа, чрез използването на фотоволтаични инвертори от серията Sinvert PVM, и се изкупуват на пазарни цени. В реновираната система на ски влека влиза и значителен обем компоненти за автоматизация.

Управлението е изпълнено с програмируем логически контролер на Siemens от серията Simatic S7-300F с вградени функции за безопасност и модули разпределена периферия ЕТ200S. Рехабилитацията на ски влека е дала възможност да се удвои транспортният капацитет до 800 души на час.

Обменът на данни между началната и крайната станция на влека също е базирана на технология на Siemens, използвайки интерфейсен модул IM 151-3 от гамата разпределена периферия ЕТ200S. Визуализацията и контрола на цялата система на ски влека в Тена се осъществява с помощта на операторски тъч панели Simatic”, допълниха от компанията.

     
Източник: Siemens

Ключови думи: Siemens   Skilift Tenna   ски влек   Simatic S7-300F   ЕТ200S  

Област: Технологии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...