Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB внедри автоматизирана система за рециклиране на електронни отпадъци

20.03.2012   |   Реализации
 

ABB се включи в проект на компанията за производство на метали Boliden, който цели създаването на най-голямата в света автоматизирана система за рециклиране на електронни отпадъци. Системата ще извлича мед и благородни метали, използвайки само част от необходимата енергия за извличане на метали от руди.

В момента Boliden разработва нов завод за рециклиране в непосредствена близост до металургичен комплекс за претопяване на мед в Северна Швеция, където се рециклират медни концентрати и други метални и електронни отпадъци, сред които компютри, мобилни телефони, платки и други електронни компоненти, съдържащи мед, злато и сребро. С предвиждан капацитет от 120,000 тона/ годишно, това ще бъде най-големият завод в света за преработка на е-отпадъци, твърдят от компанията инвеститор. Проектът се реализира в съответствие с Европейската директива за отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE), която изисква 4 кг електронна скрап да бъдат събирани и сортирани на глава от населението в ЕС. Количеството се очаква да нарасне до 13-16 кг на човек до 2016 г.

За новия завод ABB предоставя пълна гама от енергетично оборудване и технологии за автоматизация, включително система за цялостен контрол на процеса. Внедрени са схеми за ниско и средно напрежение и КРУ-та, които да гарантират безопасно и надеждно захранване и електроразпределение в целия завод; електрически устройства за индустриален контрол, RESIBLOC сухи разпределителни трансформатори, издържащи на екстремни натоварвания и термичен шок.

Процесът на рециклиране се контролира изцяло от 800xA разширена автоматизираната система на ABB, включваща специфични функции, като дистанционно управление на процеса и точна система за позициониране. Автоматизираната система на завода е интегрирата в съществуващата система, която контролира всички производствени процеси на територията на металургичната база. Тази система също е инсталирана от ABB през 1999 г., и е една от най-големите автоматизирани системи за контрол на производството, с повече 50 000 входно /изходни (I/O) точки.

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   електронен скрап   система за контрол   автоматизирана система   електрическо оборудване   електронно оборудване  

Област: Реализации  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...