Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Системата за сградна автоматизация в МБАЛ Токуда Болница София

28.02.2012   |   Реализации
 

Системата за сградна автоматизация (Building Management System) на болница Токуда е структурирана в три хардуерно, софтуерно и комуникационно обособени самостоятелно функционални подсистеми:
- Автоматизация на ОВК (Heating Ventilation & Air Conditioning) инсталацията;
- Система за автоматизация на осветлението (LAS, Lighting Automation System);
- Система за контрол на ел.енергията (PMS, Power Management System).

Автоматизацията на ОВК системите е изпълнена изцяло с апаратни и развойни средства от продуктовата гама на Sauter. Базирана е на:
- Modbus мрежа с рутер Nova291 и PC мониторна станция,
- Програмируеми логически контролери (PLC) Nova Flex EYR 203, EYL220C - 107 броя,
- SW приложение, генерирано в NovaPro развойна среда (под ОС WinXP), както и
- Стотици сензори (за температура, влага, замръзване, налягане, осветеност и др.) и изпълнителни механизми (моторни задвижки на вентили, клапи, жалузи и др.).

Системата за автоматизация на осветлението (LAS) е проектирана и реализирана от фирма Ню Систем. Базирана е на KNX Ethernet протокол с рутер на Siemens и PC мониторна станция, SW приложение, генерирано в KNX развойна среда под WinXP, както и програмируеми изпълнителни релета на Siemens.

"Болницата разполага с автоматизиран осветителен режим. Всяка светлинна група се управлява в автоматичен режим (по програмиран времеви график), в ръчен режим, а някои функционално свързани светлинни зони се управляват и от фотосензор. С цел енергоспестяване се прави електрическо разделяне на големи светлинни групи, осветяващи смесени зони (с естествено дневно осветление и вътрешни по-тъмни зони), на по-малки зони с индивидуално софтуерно управление", съобщава Станислав Станев, ръководител направление BMS на болница Токуда. "Болницата вероятно е една от малкото институции от такъв мащаб в страната, в която има внедрен, работещ и актуализиран постоянно автоматизиран осветителен режим", допълва той.

Друга внедрена в болницата система е т. нар. Система за контрол на ел. енергията (PMS)
Тя регистрира и извежда в SCADA приложение, базирано на PC станция, параметри и работно състояние на превключватели, крайни изключватели, главни прекъсвачи, датчици (индуктивни, капацитивни и др.), както и данни от контролно-измервателни прибори в ГРТ.
От контролно-измервателните прибори към трансформаторите и дизелгенераторите системата извежда (в реално време (на всеки 500 ms) и в архивен режим) справки в числов, графичен (трендове) и табличен вид за активна мощност - P (W), реактивна мощност - Q (VAr), пълна мощност - S (VA), фактор на мощността cosj, ток I - L1, 2, 3 (A), напрежение U (L1 - L2, L2 - L3, L1 - L3) (V).

"Системата извежда също така алармен лист, регистриращ по време събитията и аларм-статуса в наблюдаваните контролни точки в ГРТ. Върху отделен панел на PMS приложението се извежда контролът на аварийните изключвания от пожароизвестителната система. Програмируемият логически контролер на PMS e на Siemens от серията SIMATIC, а комуникацията с PC станцията се осъществява на базата на SIMATIC NET", коментира г-н Станев.

     
Източник: ТД Инсталации

Ключови думи: сградна автоматизация   отопление   вентилация   контрол ел. енергия  

Област: Реализации  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...