Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Система за сградна автоматизация и ОВК инсталации в СОК Камчия

21.02.2012   |   Реализации
 

Всички технологични процеси в Международния детски санаторно-оздравителен комплекс (СОК) Камчия са подчинени на модерна система за автоматично управление. Тя осигурява програмиране на процесите, контрол и регулиране на технологичните параметри, защита на технологичното оборудване от аварийни ситуации, аварийно-предупредителна и технологична сигнализация, а също така и централизиран диспечерски контрол, мониторинг и управление. Реализацията на тази част от проекта е дело на фирма Systera Technology. “Обхватът на нашата дейност на територията на Детския санаторно-оздравителен комплекс Камчия е в няколко направления”, коментира г-н Венцислав Бечев, управител на компанията. ”Това са: изграждане на главен диспечерски център, обхващащ автоматизирано администриране и управление на всички комуникации, видеонаблюдението, физическата сигурност, локална кабелна телевизия, пожароизвестителната система и, където се налага, и пожарогасителна система, изграден според всички изисквания на международните стандарти; изграждане на системите за видеонаблюдение, контрол на достъп и сигнално охранителни системи на територията на целия комплекс, както и изграждане на комуникационна инфраструктура на територията на комплекса”, допълва той.

Всички обекти в рамките на комплекса, разположен на около 300 дка, по думи на г-н Бечев изискват общо управление и обслужване на системите. Затова и инвеститорите са приели идеята на фирма Systera Technology за оптична мрежа и автоматизирано администриране, което да спестява поддържането на огромен персонал за поддръжка и отстраняване на повредите за всяка отделна подсистема. “Освен това в най-натоварения сезон в курорта ще има над 2000 почиващи”, разказва Венцислав Бечев, “както и около 1200 човека персонал, учители, треньори и други, и без автоматизация на процесите задачата за поддръжка ще бъде изключително трудоемка и скъпа. Изборът на технология за всяка отделна система е продиктуван най-вече от централизирания подход при експлоатацията и поддръжката, както и от максимално надеждната и качествена работа”, уверен е управителят на компанията-изпълнител.

Комфорт и здравословна среда
Осигуряването на комфорт и здравословна среда за отдих е основен приоритет на проекта. В потвърждение на това са думите на г-н Пламен Бенев, технически ръководител монтаж КИП и А, от фирма Тангра АВ, основен подизпълнител, доставчик и инсталатор в частта ОВ и К: „Изградените и монтирани от нас инсталации отговарят на всички съвременни изисквания по отношение на инженеринг, дизайн, конструкция, мобилност (модулен принцип), енергоспестяване, облекчена експлоатация и поддръжка”, коментира той. „Климатичните камери на Тангра АВ се отличават с надеждно функциониране, безшумна работа и елегантен дизайн, което се дължи на първокачествените съоръжения и матриали, вложени в тях”, уверен е г-н Бенев. Изборът на конкретните инсталации бе продиктуван основно от предоставените ни проекти, специфика на конкретните подобекти и местен климат, смята представителят на Тангра АВ. „Като се има предвид, че СОК Камчия се използва целогодишно и почти непрекъснато от хора в най-различни възрасти, естествено нараснаха и нашите отговорности по отношение на здравина, надеждност, облекчена експлоатация, обслужване и ремонтопригодност на доставените и монтирани от нас инсталации.”, разказва Пламен Бенев.

„В проекта сме изградили централизирана система за управление (BMS) и мониторинг на инсталациите в реално време (в т. ч. и отдалечено чрез интернет), както и вложените: инверторни задвижвания за вентилаторните ел. двигатели и циркулационни помпи, термопомпени агрегати, соларни инсталации, въздушни рекуператори, адаптивни датчици за качество на въздух, свободно програмируеми контролери и друга най-подходяща съвременна автоматика. Това ни дава основание да смятаме, че сме постигнали отличен комфорт за обитателите на сградите, много добра енергийна ефективност, зонално управление на инсталациите, облекчена експлоатация и поддръжка – четлив и нагледен софтуерен интерфейс, качествен мениджърски контрол – история на алармените събития в реално време, голяма гъвкавост, оперативност, намаляване на възможности от човешки грешки при вземане на оперативни решения при нормална експлоатация и при аварии, както и бърза реакция по време на аварии, благодарение на осигурения непрекъснат диспечерски и мениджърски контрол в реално време и възможност за бързи консултации (посредством отдалечения достъп за мониторинг, контрол и управление чрез интернет)”, разкрива подробности относно реализацията на ОВ и К системите в комплекса г-н Бенев.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: СОК Камчия

Ключови думи: автоматизация   ОВК   Камчия   Systera Technology   Тангра  

Област: проекти  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...