Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобален фонд с ресурс от 1 млрд. долара ще насърчава инвестициите в надежден изкуствен интелект за предприятията

25.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Дивизията за рискови корпоративни инвестиции на американската технологична компания Cisco – Cisco Investments, стартира глобален фонд с бюджет в размер на 1 млрд. щатски долара, който ще стимулира развитието на международната стартъп екосистема в сферата на изкуствения интелект (ИИ). Основен фокус на инициативата е да насърчи разработката на сигурни и надеждни AI платформи за индустрията и бизнеса.

 

По линия на новия механизъм за финансиране от Cisco вече обявиха няколко ключови инвестиции на стойност близо 200 млн. долара – в стартиращите фирми Cohere (Канада), Mistral AI (Франция, основана през 2023 г. от бивши служители на Meta Platforms и Google DeepMind) и Scale AI (САЩ), ангажирани с разработката на генеративен изкуствен интелект, AI решения за предприятия, големи езикови модели и други технологии в сегмента.

 

Ерата на AI

 

Водеща цел на глобалната компания е да повиши нивото на готовност на потребителите по цял свят за работа с AI платформи, както и да подсили собствената си иновационна стратегия за развитие в сферата на ИИ.

 

"Изкуственият интелект променя облика не само на всички сектори на индустрията, но и на целия съвременен свят и то с безпрецедентни темпове. Фокусът днес е все повече върху това как глобалните бизнеси взаимодействат помежду си и как използват технологиите и разчитат на тях. Скорошно проучване на IDC прогнозира, че световният пазар на AI решения ще се удвои в рамките на следващите три години, достигайки 500 млрд. щатски долара.

 

Големите технологични компании, включително нашата, имат възможността да впрегнат генеративния изкуствен интелект в значително усъвършенстване на продуктите и услугите си и по-пълноценно да обслужват клиентите си и крайните потребители", коментират от Cisco.

 

Целенасочена стратегия за развитие в сферата на ИИ

 

Портфолиото с придобивания и целенасочени инвестиции в областта на изкуствения интелект на корпорацията през последните няколко години включва над 20 сделки, съсредоточени около GenAI технологиите, алгоритмите за машинно самообучение и интегрирането на ИИ в каталога й от решения.

 

Стратегическите капиталовложения и партньорства с водещи световни AI платформи на ниво софтуер и инфраструктура надграждат холистичната цел на Cisco да подпомогне настъпването на ерата на изкуствения интелект, посочват от компанията.

 

Ръководството й планира в бъдеще да разработва и широк спектър от продуктови иновации в колаборация с креативни прохождащи компании в сегмента, като същевременно запази ролята на компанията на агностичен доставчик и водещ играч на международната AI сцена, добавящ значителна бизнес стойност към всяка разработка, поясняват от Cisco.

 

 

Тласък за глобалната AI екосистема

 

През годините корпорацията уверено се доказва като проводник на иновациите в света на технологиите чрез активни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, целенасочени сливания и придобивания и установяване на ключови сътрудничества. Милиардният инвестиционен фонд, който е най-скорошната инициатива на Cisco в тази посока, е насочен конкретно към предприятията по цял свят, които биха могли да реализират най-големи ползи от внедряването на сигурен и надежден изкуствен интелект, допълват от компанията.

 

"За последните над три десетилетия подразделението Cisco Investments е насочило средства и е създало партньорски взаимоотношения със стотици технологични фирми, с които заедно насърчава иновациите – както на ключовите за корпорацията пазари, така и в нови стратегически области на развитие.

 

Скорошните ни инвестиции в компании за генеративен изкуствен интелект перфектно се вписват в тази дългосрочна стратегия. Ние от Cisco вярваме, че сме в отлична позиция да бъдем водещ партньор на иноваторите в епохата на AI, които се стремят да създават, осигуряват и усъвършенстват изкуствения интелект на бъдещето. Ангажираме се да инвестираме и в по-широката глобална AI екосистема, за да отговаряме все по-адекватно на потребностите на нашите клиенти", обобщава Марк Патерсън, главен стратегически директор на Cisco.

 

     
Източник: Cisco; снимки: Dreamstime, Cisco

Ключови думи: Cisco   AI   GenAI   изкуствен интелект   генеративен изкуствен интелект   предприятия   инвестиционен фонд  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...