Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Водещи глобални компании подкрепиха въвеждането на отворен стандарт за оперативна съвместимост при периферните изчисления

Водещи компании от глобалната екосистема на индустриалната автоматизация, сред които ABB, Capgemini, Microsoft, Rockwell Automation, Schneider Electric и Siemens, се обединиха около въвеждането на нов отворен стандарт за оперативна съвместимост между периферни изчислителни решения от различни производители.

 

Стандартът, наречен Margo (от латинската дума за "ръб, граница, периферия", каквото е и значението на английската "edge"), е инициатива на Linux Foundation и по-специално на подразделението й Joint Development Foundation, посветено именно на технологиите с отворен код. Целта на Margo е да дефинира механизми за съвместимост между периферни устройства, приложения и софтуер и да гарантира по-голяма гъвкавост за потребителите при съчетаването на продукти от различни вендори.

 

Какви са ползите от Margo?

 

Едноименният технологичен консорциум се стреми не просто към разработката и налагането на поредния нов стандарт, а към консолидиране и координиране на съществуващите и доказани рамки със спецификации в IT сегмента, както и към разширяване на обхвата им така, че да покриват особените изисквания на оперативните (OT) технологии.

 

Сред приоритетите за инициативата е постигането на по-голяма гъвкавост, простота и мащабируемост при периферните архитектури в комплексни среди с решения от различни производители, за да се ускори дигиталната трансформация на бизнес организации и предприятия от всякакъв мащаб по цял свят.

 

 

С помощта на стандарта Margo потребителите ще могат по-лесно да проектират и реализират периферни приложения, като комбинират технологии, системи за изпълнение и хардуер от портфолиото на всеки един от членовете на екосистемата.

 

Основателите на консорциума приканват и други единомислещи компании от сектора на автоматизацията да се присъединят към колаборацията и да дадат своя принос за постигането на широка оперативна съвместимост при периферните решения.

 

Пълна свобода за потребителите

 

"В основата на колаборацията около отворения код в индустрията стои идеята, че потребителите трябва да разполагат със свободата да създават най-добрите решения за потребностите си, без ненужни ограничения, разходи и забавяния. Оперативната съвместимост между по-широка гама устройства и приложения намалява необходимостта от специализирани ресурси и ускорява разработката, интеграцията, мащабирането и експлоатацията на т. нар. "multi-vendor" екосистеми (с решения от множество вендори)", коментира Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation.

 

"В ядрото на Margo е ангажиментът ни да предоставим на индустрията широка оперативна съвместимост и то по модерен, гъвкав и динамичен начин. Цялостният подход към внедряването на решения с отворен код има за цел да улесни възприемането им, а свързаният с него набор от инструменти за проверка на съответствието ще гарантира надеждността на Margo като стандарт, проправяйки пътя на индустриалните потребители към пълния потенциал на периферните изчисления, например в областта на изкуствения интелект и обработката на данни", допълва Барт Нюборг, председател на инициативата.

 

     
Източник: Linux Foundation; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Margo   ABB   Capgemini   Microsoft   Rockwell Automation   Schneider Electric   Siemens  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...