Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изкуственият интелект и водородните технологии триумфират на наградите Hermes 2024

На 21 април в рамките на официалната церемония по откриването на тазгодишното издание на Хановерския панаир организаторите от Deutsche Messe по традиция обявиха и носителите на престижната награда Hermes в двете основни категории на отличието – за утвърдени и за стартиращи компании.

Считаният за най-авторитетен международен приз в индустрията се присъжда ежегодно през последните над 20 години за продукти или решения, които демонстрират изключително високо ниво на технологична иновация. Водещ критерий за съдиите е и пазарната зрялост на концепциите.

 

Експертното жури тази година бе председателствано от проф. Холгер Ханзелка, президент на дружеството Fraunhofer, което обединява повече от 75 научноизследователски института в Германия, носещи името на немския учен и изобретател Йозеф фон Фраунхофер.

 

Изкуственият интелект отведе Hermes Award 2024 при Schunk

 

Престижното отличие Hermes Award бе връчено на германския производител на системи за захващане и закрепване Schunk за базираната на изкуствен интелект платформа 2D Grasping Kit. Цялостното решение представлява приложен комплект, който се състои от индустриален компютър, камера с обектив, софтуер с AI и специфичен за изпълнението на конкретна задача хващач.

 

"Иновативната същност на системата се корени в основаното на изкуствен интелект моделиране на варианти на компонентите за захващане, както и в трансфера на ключовите резултати от този процес в по-малък обучителен набор от данни, който позволява изключително бързо усвояване на необходимите умения за разпознаване", коментират от Deutsche Messe.

 

Интуитивният потребителски интерфейс на платформата гарантира надеждно захващане и манипулиране с произволно поставени и неправилно позиционирани детайли и изделия върху конвейер, транспортна табла или подготвителна маса, дори при промени в осветяването, фона или цвета на обектите. Чрез решението повторяеми задачи в сферата на сортирането и други разнообразни логистични операции могат да бъдат автоматизирани с малка инвестиция, допълват организаторите на конкурса.

 

 

"Автоматизацията е ключът към бъдещето на доставките за хората и индустрията в нашата страна. Само чрез устойчиви иновации, особено такива в областта на производството и логистиката, можем успешно да преодолеем икономическите и социални предизвикателства на утрешния ден.

 

Основни фактори зад решението ни да селектираме 2D Grasping Kit на Schunk като победител бяха улесненото използване и възможностите за устойчиво изграждане на стабилни и издръжливи решения за автоматизация в бъдеще на база на системата", сподели по време на церемонията проф. Холгер Ханзелка.

 

Hermes Startup Award за иновация в сферата на водородните технологии

 

Авторитетният приз в категорията за стартъпи с по-малко от 5 години пазарно присъствие Hermes Startup Award 2024 също отиде при немска компания. Негов носител стана базираната в гр. Рюселсхайм Archigas. Отличената иновация се състои в компактен влагоустойчив сензор за бързо, прецизно и надеждно измерване на съдържанието на водород в различни субстанции.

 

Устройството е базирано на микрочип с усъвършенстван принцип за измерване на топлопроводимост и е разработено от прохождащата германска фирма в сътрудничество с Университета за приложни науки RheinMain. С концепцията за иновативния сензор Archigas дава ценен принос за развитието на водородната икономика чрез технология, спомагаща за по-безопасното производство, съхранение и използване на водород, подчертават от Deutsche Messe.

 

 

/Снимка: German Hydrogen Association/

 

"Водородните технологии имат централна роля в устойчивата трансформация на индустрията и са съществен елемент от енергийните системи на бъдещето. За да се възползваме от пълния им потенциал, е от особена значимост бързо да превръщаме иновативните идеи в реални приложения. Стартъпи като Archigas имат ключова мисия в това направление.

 

Революционната система, разработена от компанията, се отличава с ултракомпактни размери, издръжлив дизайн, възможности за бързо измерване и широк кръг от потенциални приложения. Archigas е перфектен пример за движен от иновациите стартиращ бизнес, който проправя пътя на водородната икономика. От името на цялото жури поздравявам фирмата за този напълно заслужен успех", обобщи проф. Ханзелка.

 

     
Източник: Deutsche Messe

Ключови думи: Hermes Award   Hermes   Deutsche Messe   Хановерски панаир   Schunk   Archigas   изкуствен интелект   водородни технологии  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...