Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Бум на пазара на центрове за данни в Югоизточна Европа, в България сегментът ще надхвърли 200 млн. долара до 2028 г.

16.04.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Пазарът на центрове за данни в Югоизточна Европа демонстрира сериозен потенциал за растеж в рамките на следващите 2-3 години, разкрива румънският интегратор в сегмента Tema Energy.

 

От компанията съобщиха специално за TLL Media и Automation-Bulgaria.com, че очакват значителен ръст на регионалния пазар в рамките на 30 до 55% до 2028 г.

 

"Всички индикатори сочат подобен сценарий. Държавите в региона стават все по-привлекателни за инвеститорите поради наличието на високоефективни комуникационни мрежи по оста Западна Европа – Азия. Сред останалите фактори са достъпните ценни на терените, енергията, строителните дейности и труда", обобщават от Tema Energy.

 

Изкуственият интелект с ключова роля и в този сектор

 

Експертите цитират по-широкообхватно проучване върху пазара на центрове за данни в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), публикувано наскоро от глобалната агенция JLL. Според изследването вторичните пазари на Стария континент, включително Испания, Полша и Румъния, предстои да нараснат средно с близо 50 на сто в следващите години.

 

Коренно различни са прогнозите за т. нар. FLAPD зона (Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж и Дъблин), считана традиционно за най-силна в сегмента. Там очакваният ръст ще бъде с доста по-ниски темпове и ще се задържи в рамките на 16%, считат от JLL.

 

Що се отнася до ключовите технологии, които тласкат развитието на европейския пазар на центрове за данни напред, от Tema Energy са категорични, че и в това направление безспорна роля на двигател изпълнява изкуственият интелект.

 

"Все по-широкото възприемане на AI платформи и когнитивни процеси генерира безпрецедентно търсене на капацитет за съхранение и обработка на данни. Това е валидно както за зрелите западни пазари, така и за развиващите се, включително Румъния. Инвестициите в европейския сектор през 2023 г. са на двойно по-голяма стойност от тези през предходната година, като достигат 2,34 млрд. евро", добавят от Tema Energy, цитирайки данни на JLL.

 

 

Румъния с възможности значително да повиши капацитета си

 

"Букурещ потенциално би могъл да утрои капацитета си в сегмента, а дори и да го повиши седем- или осемкратно в следващите три години. Тези прогнози се основават на големия брой обявени през последните няколко месеца мащабни проекти за дейта центрове във и около града от страна на водещи инвеститори", коментират от румънската компания.

 

Столицата на северната ни съседка се нарежда на девето място в актуалната класация на развиващите се пазари в региона на EMEA. Общият капацитет на центровете за данни в Букурещ към 2023 г. достига 15 MW, сочи доклад на консултантската фирма Knight Frank. Новите проекти във фаза на разработка биха могли да го разширят до поне 50-55 MW в относително кратки срокове, подчертават от Tema Energy.

 

Как се развива регионът като цяло

 

Темповете на растеж на сегмента са мащабни не само в Румъния, но и в останалата част на Югоизточна Европа вследствие на ефективната и надеждна комуникационна инфраструктура в региона, споделя още балканският интегратор на центрове за данни.

 

"В рамките на този непрекъснато еволюиращ бизнес пейзаж Атина се откроява като обещаващ пазар. Гръцката столица вече може да се похвали с най-големия IT капацитет в региона, надхвърлящ 100 MW. Потенциалът е огромен с оглед на плановете на Microsoft да изгради три центъра за данни и облачни изчисления в областта с инвестиция в общ размер на приблизително 976 млн. евро", допълват от Tema Energy, като разкриват, че свои проекти в Гърция са обявили и водещи френски, италиански и местни компании.

 

 

Експертите от румънската фирма сравняват динамичното развитие на гръцкия пазар с това в България, като посочват, че през 2023 г. само от Equinix са инвестирали повече от 12 млн. щатски долара в разширение на центъра си за данни в София, удвоявайки капацитета му.

 

"Българският пазар ще нараства значително до 2028 г., когато се очаква да надхвърли 201 млн. долара. Прогнозите са за комбиниран годишен темп на растеж в следващите четири години в размер на близо 7%", коментират от Tema Energy.

 

Маркетолозите очакват стабилен ръст на пазара на центрове за данни в периода и в Хърватия, където една от водещите компании в сегмента наскоро обяви разширение на съоръжението си в Загреб с 1600 кв. м за нова ICT инфраструктура и технически зони. Плановете на фирмата включват изграждането и на втори хипермащабен център за данни в хърватската столица в близко бъдеще, посочват от Tema.

 

Ключов регионален форум за сектора през май

 

Какви са инвестиционните възможности за бъдещото развитие на сектора на центровете за данни в Югоизточна Европа ще бъде централна тема и на организирания от румънската компания DataCenter Forum, който ще се проведе за шести път на 9 май в изложбения център Romexpo в Букурещ.

 

Сред партньорите в тазгодишното издане на най-мащабното в страната и водещо в региона събитие за бранша ще бъдат редица местни и международни доставчици на технологии в сегмента, включително Schneider Electric, Rittal, Eneria CAT, R&M, Fujitsu, Panduit, nVent, Cummins, Vertiv, Aksa, Vertiv, HiRef, Pyralis и Uniline TCS.

 

Форумът ще открои актуалните тенденции, възможности и предизвикателства пред пазара на центрове за данни на Балканите и на регионално ниво и ще събере под един покрив инвеститори, интегратори, производители, дистрибутори и потребители на решения в сектора. Организаторите информират, че броят на посетителите и компаниите от България с желание да се включат в събитието тази година значително е нараснал в сравнение с предходната.

 

Участието в платформата е безплатно, като е необходима единствено предварителна регистрация. Линк към регистрационната форма и повече информация ще откриете тук.

 

     
Източник: Tema Energy; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Изкуствен интелект   центрове за данни   дейта центрове   Югоизточна Европа   Tema Energy   DataCenter Forum   Schneider Electric   Rittal   Fujitsu   Cummins  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...