Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Експерти и иноватори ще очертаят дигиталното бъдеще на агросектора от 26 до 28 март

19.03.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От 26 до 28 март т. г. под надслов "Готови за бъдещето" ще се проведе дългоочакваното второ издание на Академия "Иновации в агробизнеса". Водещ акцент по време на тридневния форум ще бъдат технологиите за автоматизация, роботизация и дигитализация на дейностите в земеделието и селското стопанство.

 

Събитието, което се организира съвместно от Стопански факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски", Lider.bg, ЕЕN – България и Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Клийнтех България, Професионалната асоциация по роботика и автоматизация и иновации (PARAi), BESCO, Serpact, София Тех Парк, Health and Life Sciences Cluster Bulgaria и Клъстер "Изкуствен интелект България", ще се състои в литературен клуб "Перото" в Националния дворец на културата (НДК).

 

И тази година Издателство TLL Media е медиен партньор на събитието.

 

Агроиновациите през погледа на разработчиците и предприемачите

 

Верен на успешния формат от пилотното си издание, форумът за втора поредна година ще събере под един покрив експерти и иноватори от агросектора и хранително-вкусовата промишленост, представители на бизнеса, институциите, академичните среди, стартъп екосистемата и специализираните медии, за да очертае бъдещето на земеделието и селското стопанство през призмата на високите технологии.

 

Богатата програма на събитието ще обхване множество дискусии, лекции, презентации и работилници. Академията ще включва и изложбена секция, в която ще се представят иновативни компании от бранша, висши учебни заведения, организации в подкрепа на агробизнеса и клъстери. Предвидени са и атрактивни демонстрации на продукти и технологии за автоматизация и цифровизация на ключови дейности в сектора, платформи за изкуствен интелект и киберсигурност.

 

В рамките на панела "Бизнесът говори" на 26 март ще можем да се запознаем отблизо с новаторската концепция за роботизирано плевене на Smart Farm Robotix – стартъп, фокусиран върху разработката на автономни роботи за борба с плевелите с изцяло соларно захранване. Подробности за иновацията ще разкаже техническият директор на компанията Веселин Георгиев.

 

 

Сред фирмите, които ще се включат в дискусията за представяне на добри практики, постижения и успешни бизнес инициативи в резултат на иновационна дейност, ще бъде и Ondo Smart Farming Solutions. Управителят Илия Йорданов ще разясни възможностите за автоматизирано напояване, прецизно торене и управление на климата в оранжерии и на открити площи с помощта на интелигентни технологични решения.

 

Повече за ролята на софтуера за оптимизация на ресурси в лозаровинарството ще научим от създателите на платформата BeVine, разработена като инструмент за прецизно земеделие с възможности за дистанционен мониторинг и прогнозно моделиране.

 

Дигитализацията и устойчивостта ръка за ръка

 

Изкуственият интелект, който безспорно е сред мегатенденциите във всички сфери на индустрията, включително и в сектора на земеделието и храните, логично ще бъде сред основните теми във второто издание на Академия "Иновации в агробизнеса". Част от програмата на 27 март ще бъде специализирана дискусия с широко експертно участие, която ще разгледа различни ключови аспекти на AI базираните технологии и киберсигурността в бранша.

 

Вечерните часове на втория ден от форума са запазени за регулярното събитие на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) Tech Pub. Тема на събитието ще бъде "Отвъд рециклирането – индустрията за насекоми за по-устойчива Европа". В него гост-лекторът Йоанна Минчева от иновативния биотехнологичен стартъп Nasekomo ще разкрие повече за връзката между дигитализацията и устойчивостта и ще коментира ролята на насекомите за въвеждането на кръгови производствени модели в различни индустрии.

 

В последния ден на Академията – 28 март, ще бъде представена програмата за дигитална трансформация на производителите от агро-хранителната индустрия Agri-Digi Transform, която цели да улесни сътрудничеството по цялата верига на стойността в сектора.

 

От PARAi ще споделят и последните новости около наскоро стартиралия трети сезон на инкубатора за иновации на сдружението, който тази година набира идейни проекти в сферите на роботиката, изкуствения интелект, автоматизацията, дроновете, машинното зрение, земеделието, устойчивите решения и Internet of Things.

 

Участието в Академия "Иновации в агробизнеса" е безплатно с предварителна регистрация. Подробната програма на тридневния форум вижте тук.

 

     
Източник: АРК Консултинг

Ключови думи: Академия   Иновации в агробизнеса   PARAi   Smart Farm Robotix   Nasekomo   Ondo   автоматизация   роботика   изкуствен интелект  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...